Simona Ionescu / Redactor Șef

Cine poate avea experiențe extracorporale. Este sau nu reală proiecția astrală?

Cine poate avea experiențe extracorporale. Este sau nu reală proiecția astrală?
Sondajele sugerează că între 8-20% dintre oameni susțin că au avut ceva asemănător unei experiențe extracorporale la un moment dat în viața lor. Să fie vorba de proiecție astrală?

E vorba de o senzație de conștiință, spirit sau „corp astral” care părăsește corpul fizic. În timp ce majoritatea experiențelor  extracorporale au loc în timpul somnului sau sub hipnoză, unii oameni pretind că le fac în timp ce pur și simplu se relaxează.

Ce este proiecția astrală

Potrivit specialiștilor, proiecția astrală este actul prin care spiritul („corpul astral”) părăsește corpul fizic în timp ce dormiți sau vă aflați într-o stare de meditație profundă. S-a înregistrat faptul că, în timpul acestor experiențe, oamenii se pot proiecta astral în diferite părți ale lumii și, pe baza unor relatări, chiar în diferite planuri de existență.

Proiecția astrală a fost documentată în mai multe culturi, datând din timpurile Egiptului antic, când oamenii se refereau la corpul astral ca fiind „Ka”. În Coran, Profetul Mahomed călătorește astral în a doua etapă a călătoriei sale de la Mecca la Ierusalim, iar apoi de la Ierusalim la ceruri.

Șamani din întreaga lume cred că este posibil să comunice cu inteligența cosmică prin viziuni și vise vii trăite în timpul proiecției astrale

Mulți vindecători spirituali susțin că proiectarea astrală fără intenție poate duce la un sentiment de pierdere a controlului. Cei care se proiectează astral spun că cel mai important pentru a nu avea o experiență scăpată de sub control sunt alinierea punctelor energetice și conectarea cu chakrele. Ideea că oamenii își pot părăsi corpul în timpul stărilor de vis este veche.

Nenumărați șamani din întreaga lume cred că este posibil să comunice cu inteligența cosmică prin viziuni și vise vii trăite în timpul proiecției astrale, cunoscute și sub numele de experiențe extracorporale. „Ideea provine dintr-un sistem mistic din secolul al XIX-lea, numit teosofie, care susține că avem șapte corpuri, de la cel fizic cel mai de jos până la cel spiritual și mental cel mai înalt”, a declarat Dr. Susan Blackmore pentru HowStuffWorks în timpul unui interviu.

Proiecție astrală… Sursă foto: Newton Desk

De ce nu a fost demonstrată științific proiecția astrală?

Unii pretind că unul dintre motive ar fi faptul că mulți oameni de știință au o minte închisă și refuză să se uite la dovezi care nu se potrivesc cu viziunea lor îngustă asupra lumii. Cu toate acestea, în știință, cei care infirmă teoriile dominante sunt recompensați, nu pedepsiți. Dovedirea existenței proiecției astrale sau a dimensiunilor alternative le-ar aduce oamenilor de știință disidenți un loc în cărțile de istorie…

Testarea științifică a validității călătoriei astrale ar trebui să fie destul de simplă; de exemplu, s-ar putea ascunde zece obiecte necunoscute în locații diferite și apoi să se ceară unei persoane să-și proiecteze conștiința în fiecare loc și să descrie exact ce se află acolo. Potrivit cercetătoarei Susan Blackmore, autoarea cărții „Beyond the Body: An Investigation of Out-of-the-Body Experiences”, persoanele care experimentează călătoria astrală „au obținut scoruri mai mari la măsurătorile de hipnotizare.

Și, în mai multe sondaje, la măsurătorile de absorbție, măsură a capacității unei persoane de a acorda o atenție completă unui lucru și de a se cufunda în el, chiar dacă nu este real, cum ar fi un film, o piesă de teatru sau un eveniment imaginat”. Persoanele care trăiesc experiențe extracorporale sunt mai imaginative, mai predispuse la fantezii decât media.

La ce ar putea fi utilă proiecția astrală

Specialiștii în paranormal susțin că oamenii a căror conștiință poate „zbura” ar putea salva vieți în timpul dezastrelor naturale, cum ar fi cutremurele, deplasându-se cu ușurință printre dărâmături și clădiri prăbușite pentru a localiza supraviețuitorii și a direcționa salvatorii către aceștia.

Proiectorii astrali, la fel ca și mediumii, ar fi de neprețuit pentru poliție în timpul împușcăturilor în masă și al luărilor de ostatici, descriind exact câți suspecți sunt, în ce parte a clădirii pot fi găsiți și alte detalii cruciale. Deși practicanții proiecției astrale insistă că experiențele lor sunt reale, nu există încă nicio dovadă că experiențele extracorporale se petrec în afara corpului și nu în interiorul creierului.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre