Simona Ionescu / Redactor Șef

Creațiile bizare ale naturii. Sfincșii din România

Creațiile bizare ale naturii. Sfincșii din România
Cel mai cunoscut sfinx din România este cel din Munții Bucegi. Este învăluit în mister, iar turiștii sunt fascinați de această creație bizară a naturii. Însă, în România mai sunt alți 9 sfincși, mai puțin cunoscuți.

Creațiile bizare ale naturii. Cel mai cunoscut sfinx din România este cel din Munții Bucegi, dar mai sunt alți nouă creații ale naturii din aceeași categorie.

Creațiile bizare ale naturii. Sfinxul din Bucegi

Turiștii sunt fascinați de creațiile bizare ale naturii. În România, avem sfinxul din Bucegi, dar sunt încă alte nouă sfincși mai puțin cunoscuți.

Munții Bucegi au dat naștere mai multor legende, fiind învăluiți în mister. Teoriile apărute au fost contestate și chiar ironizate în spațiul public, dar unii specialiști susțin că în aceste legende ar putea să existe un sâmbure de adevăr.

Sfinxul din Bucegi este o atracție pentru turiști, tocmai pentru că este învăluit în mister.

Turiștii sunt atrași de misterioasa energie care învăluie Munții Bucegi, în special în zona unde se află roca naturală denumită „Sfinx”.

Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Munților Bucegi, la 2216 m altitudine, măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime.

Sfincșii din România

Mulți oameni nu știu câți sfincși sunt în România. Cea mai cunoscută dintre formațiunile naturale este Sfinxul din Bucegi. Însă în țară există cel puțin alți nouă megaliți care nu sunt la fel de promovați.

Nu sunt ca cel din Egipt, creația omului. Sfincșii din România sunt considerați creații ale naturii pentru că au luat naștere în urma eroziunii vântului și al ploilor.

Sfinxul Bratocei din Munții Ciucaș

 

Sfinxul Bratocei este descris ca fiind un megalit antropomorf din Munții Ciucaș. Formațiunea se află la peste 1.600 de metri altitudine și reprezintă o atracție pentru cei care cutreieră cărările de munte.

Sfinxul din Buștea

Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia. „Uriașul” împietrit cu chip de om din Munții Buzăului are șase metri înălțime și se află într-una dintre cele mai vechi așezări umane din țara noastră, după cum susțin unii istorici. Considerat un monument al naturii, Sfinxul de la Buștea se află la 1239 de metri altitudine, în Masivul Breazău, din județul Buzău.
Stânca sau Sfinxul Dracului

Această formațiune inedită se află în localitatea Hilda, județul Sălaj. Potrivit specialiștilor, „sfinxul” este compus din gresii care au fost erodat de vânt. Legenda spune că bizara creație a naturii a luat naștere după ce Dumnezeu a făcut un pariu cu diavolul. Diavolul, care voia să pună stăpânire pe întreaga planetă, i-a spus lui Dumnezeu că până în zori va putea să fure o stâncă din vârful muntelui.

Creațiile bizare ale naturii. Sfincși în România

Sfinxul din Retezat

 

Este un bloc din granit care se află pe valea glaciară a Lacului Stânișoarei, din granit, erodat și transportat de ghețarul din trecut. I se disting din profil nasul, gura, ochii și căciula îndesată pe cap.

Sfinxul din Munții Igniș

Seamănă cu un om cu o căciulă. Este alcătuit din roci vulcanice.

Sfinxul din Măcin (Culmea Pricopanului)

Apare într-o zonă cu intense procese de dezagregare termică a granitelor și eroziune eoliană.

Piatra Lăcrimată din Munții Ceahlău

Seamănă cu un bătrân lăcrimând.

Sfinxul de la Topleț (sau Sfinxul Bănățean)

Îl găsim pe Valea Cernei. Seamănă foarte bine cu un dac încrunt. Este cea mai spectaculoasă stâncă antropomorfă din țara noastră. Sursa și foto: geografilia.blogspot.com


Horoscop Minerva – 3 februarie. Pentru Fecioare un nou început bate la ușă

Pădurea bântuită Hoia Baciu, în Top 5 cele mai ciudate din lume. Aveți curaj să intrați în ea?

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre