Dincolo de momentul de divertisment, hipnoza se bazează pe date și fapte cercetate științific. Hipnoza, scrie NewYorkTimes.com, are un cadru științific surprinzător de robust. Cercetările clinice au arătat că poate ajuta la ameliorarea durerii și a anxietății. Hipnoza poate ajuta la renunțarea la fumat, la pierderea în greutate și la obținerea unui somn liniștit și neîntrerupt. Îi poate ajuta și pe copii și adolescenți să își reglementeze mai bine sentimentele și comportamentele.
Mai mult, unii oameni pot folosi „autohipnoza” pentru a gestiona stresul, sau pentru a-și îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională. Hipnoza creează „o experiență imersivă fără judecată”, spune Dr. David Spiegel, psihiatru la Universitatea Stanford și unul din cei mai importanți cercetători ai hipnozei. Istoric, ea a fost folosită de secole. În 1843 chirurgul scoțian Dr. James Braid a popularizat termenul „hipnoză”. Acesta a descoperit că poate ghida creierul spre o stare mai sugestibilă.
În prezent, un psiholog sau un psihiatru certificat în hipnoterapie stabilește prin metode specifice capacitatea unui potențial client de a fi hipnotizat, folosind o scală validată de sugestibilitate. Ideea este că nu toată lumea este la fel de susceptibilă la hipnoză. Cercetările au constatat că aproximativ două treimi dintre adulți pot fi hipnotizați.
Pregătirea pentru hipnoză
Hipnoterapeutul va discuta cu pacientul despre ce fel de experiențe senzoriale îi fac să se simtă în siguranță, cum ar fi un refugiu pe malul lacului sau o vacanță pe plajă. Apoi, hipnoterapeutul va evoca acele imagini – concentrându-se, de exemplu, pe pulberea de apă sărată a mării, pe pescărușii care strigă deasupra capului și pe pielea sărutată de soare – pentru a ajuta persoana să pătrundă mai adânc în vizualizarea liniștitoare. Dacă această introducere se face bine, împrejurimile fizice ale pacientului se vor topi.
„Rezultatul este o combinație puternică de disociere, imersiune și deschidere către noi experiențe, care culminează în ceea ce odată se numea „transă”, dar pe care hipnoterapeuții moderni o numesc pur și simplu „stare hipnotică”. Aceasta poate fi obținută în doar câteva minute, spune Spiegel”, arată sursa citată.
Hipnoza îi face pe oameni receptivi la sugestii
Astfel de tehnici pot crea scena ideală pentru o transformare pozitivă, spune profesorul de psihologie Steven Jay Lynn de la Universitatea Binghamton. În timpul hipnozei, oamenii sunt mai deschiși la sugestiile hipnoterapeutului, fie că acestea îi cer pacientului să se detașeze de o experiență dureroasă din trecut sau să vizualizeze o soluție la problema lor. Pentru unii oameni, aceste schimbări pot fi catalizate într-o ședință de una sau două ore.
Pentru alții, hipnoterapia sau autohipnoza poate fi o parte obișnuită a îngrijirii sănătății lor mintale. „Hipnoza poate modifica conștiința în multe feluri”, spune Lynn. Ea îi face pe oameni mai receptivi la sugestii.
În 2020, Spiegel el a cofondat Reveri, o aplicație de autohipnoză pe bază de abonament, structurată foarte asemănător cu Headspace. Un utilizator poate accesa înregistrări care îl ghidează într-o stare de hipnotizare, după care primește sugestii sau afirmații care îl conduc spre un obiectiv pe care persoana îl selectează înainte de sesiune.
Ce se întâmplă în creierul unei persoane hipnotizate
New York Times arată că studiile de imagistică cerebrală au demonstrat ceea ce se întâmplă în interiorul creierului hipnotizat. În timpul hipnozei, activitatea într-o regiune a creierului, cea care îi ajută pe oameni să treacă de la o sarcină la alta se liniștește, spune Spiegel.
Aceeași regiune pare să se deconecteze de o altă zonă responsabilă de reflecția de sine și de visarea cu ochii deschiși – ceea ce poate fi motivul pentru care persoanele hipnotizate nu sunt îngrijorate de cine sunt sau de ceea ce fac. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că hipnoza poate calma regiunile cerebrale care ajută la controlul funcțiilor autonome, cum ar fi ritmul cardiac, fluxul sanguin și respirația. Acest lucru este probabil ceea ce duce la relaxarea fizică care este un semn distinctiv al hipnozei, spune Spiegel.
Hipnoza e folosită cu succes în chirugie
Una dintre cele mai interesante aplicații moderne ale hipnozei este în sala de operație, spune Lorenzo Cohen, director al Programului de Medicină Integrativă de la University of Texas MD Anderson Cancer Center. Pentru unele operații localizate de cancer de sân, și anume lumpectomiile, centrul le permite pacientelor să aleagă între anestezie generală sau anestezie localizată și hipnoterapie.
Mai mult de 30 de studii clinice au afirmat utilizarea hipnosedării, spune Cohen. Studiile au arătat că persoanele care au beneficiat de hipnoză au experimentat mai puțină anxietate preoperatorie, au avut nevoie de mai puține medicamente pentru durere în timpul operației și au raportat mai puțină intensitate a durerii postoperatorii, greață, oboseală și disconfort decât persoanele care au ales anestezia generală, mai arată specialistul. „Ipoteza este că pacienții care sunt sub anestezie generală, chiar dacă nu sunt conștienți, au un răspuns intens la stres”, spune el.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook