Simona Ionescu / Redactor Șef

Cum se explică plăcerea unora de a mirosi benzină. Riscurile la care se expun sunt imense

Cum se explică plăcerea unora de a mirosi benzină. Riscurile la care se expun sunt imense
Printre ciudățeniile pe care le au unele persoane se regăsește și plăcerea uriașă de a mirosi benzină. Deși unora li se poate părea incredibil, da, există oameni care adoră să miroasă combustibil. Și există și o explicație plauzibilă.

Benzina are în componență benzen și alte hidrocarburi, compuși organici care se găsesc și în vopsele sau diverse produse de curățenie, astfel că expunerea la acestea comportă multe riscuri. Inhalarea vaporilor este deosebit de periculoasă putând duce la moarte subită.

O explicație pentru plăcerea „nebună” de a mirosi benzină: Li se trage din copilărie!

Potrivit specialiștilor, mulți oameni preferă mirosul de benzină pentru că le amintește de copilărie. Aceștia asociază mirosul cu călătoriile pe care le făceau cu părinții lor. Astfel, de fiecare dată când miros benzina, li se trezesc amintiri și sentimente pozitive.

De asemenea, de-a lungul vieții, mirosurile pot fi asociate și cu alte evenimente din copilărie. De exemplu, mirosul de carne prăjită vă poate aminti de petrecerile de Revelion din casa bunicii. Această conexiune puternică între miros și memorie este uneori numită „fenomenul Proust”, după scriitorul francez Marcel Proust, care spunea că își amintește lucruri din copilărie mirosind un biscuit înmuiat în ceai.

În plus, știința confirmă că mirosurile trezesc amintiri. De fapt, lobul olfactiv, care este responsabil pentru miros, face parte din sistemul corporal care controlează emoțiile.

Cum acționează asupra organismului după inhalare

Totodată, există persoane care folosesc benzina, adezivii sau diluanții de vopsea ca pe niște droguri, ceea ce le dăunează grav sănătății.

Atunci când sunt inhalate, benzenul și alte hidrocarburi au un efect inhibitor asupra sistemului nervos, ceea ce duce la o senzație temporară de euforie. Se pare că acestea produc o senzație plăcută ca în cazul consumului de alcool și încetinesc funcțiile întregului organism.

Inhalarea vaporilor duce apoi somnolență, dureri de cap și agitație. Substanțele chimice pătrund în plămâni și prin fluxul sanguin ajung la creier, provocând probleme în funcționarea întregului organism.

Inhalarea unor astfel de substanțe poate duce la probleme cronice de concentrare și coordonare, precum și la leziuni cerebrale permanente.

Mirosind prea mult benzină vă creșteți riscul de moarte subită

Odată ce inhalezi vaporii, oxigenul din organism scade, provocând probleme respiratorii. Greața, sângerările nazale și astmul bronșic sunt câteva dintre consecințele inhalării unor cantități mari de vapori de benzină.

De fapt, substanțele inhalate pot provoca chiar moartea subită. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că vaporii cresc ritmul cardiac provocând tahiaritmie, ceea ce poate duce la stop cardiac în câteva minute.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre