Simona Ionescu / Redactor Șef

Există și o altă lume? Experiențe aproape de moarte

Există și o altă lume? Experiențe aproape de moarte
Există viață după moarte? O nouă serie Netflix susține că demonstrează că există. Dar, făcând acest lucru, seria se bazează pe un amestec confuz de fenomene complet dezacreditate, alături de chestiuni de credință care nu se află în domeniul științei, precum și unele întrebări la care știința nu a răspuns încă.

„Supraviețuirea morții” se bazează pe o carte cu același nume a jurnalistului Leslie Kean. Explorează experiențe aproape de moarte, medii și ședințe de spiritism, vânătoare de fantome și presupuse amintiri din viața trecută.

În timp ce își propune să prezinte „dovada” tuturor acestor afirmații, își confundă propria narațiune oferind aceeași credulitate înșelătoriilor directe ca și întrebărilor despre procesul morții. De asemenea, tratează problemele de credință religioasă ca fiind ceva de dovedit sau de respins. Dar majoritatea credințelor religioase nu se încadrează în domeniul științei, deoarece nu este ceva ce poți testa.

„Dacă spui: Există un Dumnezeu; știința nu poate face nimic cu asta. Dar dacă spui: Ah, dar Dumnezeul meu, când mă rog către ei, vei muta acest pahar peste masă. Asta este testabil”, a spus Richard Wiseman, profesor de înțelegere publică a psihologiei la Universitatea Hertfordshire din Anglia.

Experiențe aproape de moarte

„Supraviețuirea morții” marchează printr-o serie de fenomene paranormale. Primul episod explorează experiențele aproape de moarte, cu efect emoțional. Persoanele intervievate descriu povești înfricoșătoare despre înec, reacții alergice, hemoragii la naștere și multe altele.

Oamenii își aminteau de întâlnirea cu rudele moarte. Ei au văzut lumini strălucitoare sau au simțit că au căzut într-un gol de culori. Unii au văzut un tunel, în timp ce alții și-au amintit că au văzut doctori încercând să-i resusciteze.

Experiențele aproape de moarte au fost studiate și există unele dovezi că oamenii pot experimenta conștiința atunci când medicii nu se așteaptă. Cu toate acestea, acest lucru nu demonstrează neapărat că experiențele sunt de natură mistică sau că există o lume de dincolo.

De asemenea, este posibil ca activitatea creierului și conștiința să persiste uneori mai mult după ce inima se oprește. Un studiu din 2018, publicat în revista Frontiers in Psychology, a constatat că experiențele aproape de moarte împărtășesc o mulțime de caracteristici cu modul în care oamenii se simt după ce au luat medicamentul psihedelic N, N-Dimethyltryptamine (DMT).

DMT este produs în mod natural în creierul mamiferelor și un studiu din 2019 a constatat că, cel puțin la șobolani, nivelul DMT a crescut în timpul stopului cardiac.

Studierea momentului morții la oameni este o provocare.

Nimeni nu a arătat în mod concludent mecanismul din spatele experiențelor aproape de moarte.

Dr. Sam Parnia, director al cercetărilor de îngrijire critică și resuscitare la Universitatea din New York Langone Medical Center, a chestionat supraviețuitorii stopului cardiac și a constatat că din cei 140 de intervievați, 46% aveau sentimentul de a fi conștienți în timpul evenimentului.

Unii aveau amintiri care păreau să provină din secția de terapie intensivă (UCI) după ce bătăile inimii persoanei au fost restabilite. (Spre deosebire de filme, pacienții cu stop cardiac sunt de obicei inconștienți în spital zile sau săptămâni după resuscitarea lor.) De exemplu, persoanele care au raportat că au simțit că ființe ostile îi torturează au suferit probabil o halucinație comună care apare atunci când sunt aduși din sedare și eliminarea tuburilor de respirație.

Dragostea e mare, însă fiul lui David Beckham și viitoarea soție și-au pus la adăpost marile averi înainte de nuntă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre