Simona Ionescu / Redactor Șef

Incredibil cum delfinii au migrat din Marea Neagră în Dunăre. Care sunt motivele, în viziunea specialiștilor. VIDEO

Incredibil cum delfinii au migrat din Marea Neagră în Dunăre. Care sunt motivele, în viziunea specialiștilor. VIDEO
Se întâmplă lucruri pe care nici specialiști nu și le pot explica pe deplin, cel puțin deocamdată, fiind vorba de timp, analiză și studii aprofundate pentru concluzii care rămân întipărite în istoria omenirii. Despre un fenomen neașteptat și anume migrația delfinilor din Marea Neagră în Dunăre, vom vorbi în cele ce urmează.

Și vietățile, mai mici sau mai mari, vor să trăiască, la fel ca și noi, oamenii. Iar delfinii sunt un exemplu în acest sens. Este vorba despre un fenomen neobișnuit, cel puțin până acum, care a fost observat recent în apele Dunării.

Mai mulți delfini au fost filmați făcând salturi, un lucru ciudat pentru mamiferele care trăiesc în Marea Neagră. Specialiștii au o explicație, de fapt două: ei pun migrația pe căutarea de hrană și/sau din cauza războiului din Ucraina.

Ce spun specialiștii

Adrian Filimon, cercetător științific INCDM, pentru b1tv.ro, a afirmat următoarele: „Este un fenomen destul de rar. Prezenţa lor în Dunăre este cel mai probabil legată de hrană, ei sunt în căutarea hranei”.

Eduard Acsente, ghid de turism la Sfântul Gheorghe, spune, la rândul lui, că mamiferele pescuiesc doar în Marea Neagră, însă e posibil să fi plecat după hrană.

„De obicei, ei nu intră în Dunăre, pescuiesc în mare. Scrumbia, de exemplu, acum e… A început cumva migraţia, şi din cauza asta. Când iernile erau mai grele, acum 10, 15 ani, scrumbia începea undeva după jumătatea lunii februarie, martie, acum în noiembrie, în decembrie, avem deja scrumbie. S-a schimbat. Încălzirea globală se simte”.

Adrian Bâlbă, doctor în științe, a menționat: „Fie împinşi de război… Sau poate că este un grup de masculi, la această specie, masculii sunt foarte temerari în a exploata noi zone de hrănire”.

Statistic vorbind, organizația pentru protecția animalelor UAnimals, a ajuns la concluzia că teribilul război, care implică și Marea Neagră, a ucis o multitudine de mamifere și vietăți marine. 50.000 de mamifere marine au murit de la începutul războiului, o cifră înfiorătoare.

Delfinii au murit în primul rând din cauza zgomotelor infernale, puternice, produse de navele de război ale Rusiei, spune biologul Ivan Rusev, șef la Departamentul Științific al Parcului Național Limanele Tuzlei, citat de ziarul „Ukrainska Pravda”.

Din cauza zgomotelor, exagerat de mari pentru ele, aceste mamifere marine își pierd orientarea în spațiu, orbesc și se lovesc de mine, precizează sursa citată.  „Este absolut groaznic pentru ecosistemul nostru”,a mai  spus specialistul Ivan Rusev.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre