Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul din peșteră. O nouă descoperire arheologică

Misterul din peșteră. O nouă descoperire arheologică
Într-o peșteră care se găsește la o adâncime de aproximativ 10 metri sub un copac ceiva uriaș, arheologii au făcut o nouă descoperire. Pare că aici se făceau ritualuri stranii.

O nouă descoperire arheologică aruncă o rază de lumină asupra unui ritual straniu.  Sute de amprente decorează pereții unei peșteri misterioase.

Misterul din peșteră. O nouă descoperire arheologică

Misterul din peștera din peninsula Yukatan din Mexic este pe cale să fie elucidat. Peștera se află sub un uriaș copac ceiva, la circa 10 metri adâncime. Acestea este situată în apropierea vârfului nordic al peninsulei Yucatan din Mexic, unde se află și piramidele faimoase ale unor centre precum Uxmal și Chichen Itza.

Aici, arheologii au gosit amprente pe pereții peșterii și câteva sculpturi în relief, scrie evz.ro.

Civilizația Maya din America Centrală și de Sud continuă să-i fascineze pe istoricii interesați de perioada precolumbiană. Aceștia au descoperit ceea ce ar putea fi un ritual de inițiere.

Peștera se află sub un uriaș copac ceiva, la circa 10 metri adâncime

Misterul din peșteră. Ritual de inițiere?

Analizând dimensiunile amprentelor de pe pereții peșterii, arheologul Sergio Grosjean crede că acestea au fost realizate de copii, pe măsură ce au intrat în pubertate. Arheologul spune că faptul că unele amprente sunt negre și altele roșii.

„Ei și-au imprimat mâinile pe pereți în negru, ceea ce simboliza moartea. Asta nu însemna că vor fi uciși, e vorba, mai degrabă, de moarte dintr-o perspectivă ritualică”, spune arheologul Sergio Grosjean.

„Ulterior, acești copii și-au întipărit mâinile în roșu, ceea ce era o referință la război sau la viață”, a adăugat el.

Printre artefactele maya găsite în peștera misterioasă se află o față sculptată și șase sculpturi în relief pictate.  Ar putea  să fie vechi din 800-1.000 d.Hr., o perioadă în care seceta severă a lovit regiunea.

Arheologii au găsit amprente pe pereții peșterii și câteva sculpturi în relief

Urmașii mayașilor

Această perioadă extrem de grea ar fi putut contribui la abandonarea bruscă a marilor orașe. Perioada e cunoscută printre experți ca fiind sfârșitul perioadei de înflorire a vechilor Maya. Marile orașe din sudul Mexicului actual și din America Centrală au prosperat și au acumulat cunoștințe avansate în domeniul matematicii, astronomiei și artă.

Primele așezări Maya datează de aproape 4.000 de ani, dar existau încă centre mari când au ajuns aici cuceritorii spanioli la începutul anilor 1500.
Câteva milioane de mayași continuă să trăiască în comunități împrăștiate în sud-estul statelor mexicane, precum Chiapas și Campeche, dar și în Guatemala și Belize, scrie ziarul israelian Jerusalem Post.


Congelați după moarte, pe bani grei. Așteaptă să fie readuși la viață

Comoara de sub podea. A găsit teancuri de bani

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre