Simona Ionescu / Redactor Șef

Yeti, omul zăpezilor. Vor reuși oamenii de știință să dezlege misterul: maidanez sau urs?

Yeti, omul zăpezilor. Vor reuși oamenii de știință să dezlege misterul: maidanez sau urs?
Un om-maimuță imens, păros, pășește prin lanțul muntos înzăpezit din Himalaya. Își vânează prada și terorizează localnicii. Sau așa spune legenda. De generații, s-au spus multe povești despre Yeti, alias omul de zăpadă abominabil. Locuiește într-o peșteră înghețată? Monstrul este real?

Misterul lui Yeti ar fi fost elucidat. Încă o dată, fiindcă de-a lungul zecilor de ani, oameni de știință ar fi venit cu mai multe concluzii.

Creatura înspăimântătoare, denumită Yeti sau Omul zăpezilor, și-ar fi făcut veacul în regiunile înalte şi depărtate ale munţilor Himalaya, conform povestirilor relatate de localnici. Din lipsa unor „dovezi” palpabile, mulți oameni tind să creadă că yeti există doar în imaginaţia celor care suferă de rău de înălţime. 

Cu toate acestea, oamenii din Nepal se bat cu pumnul în piept și spun că povestea lui Yeti este reală. Ba mai mult, aceștia spun că există trei feluri de yeti: micul yeh-the, mai marele meh-the şi giganticul dzu-the.

Cine l-a văzut pe Yeti în carne și oase

Povestea lui Yeti este relatată în foarte multe variante. S-a făcut și un serial, difuzat în toată lumea în anii 70 cu animalul gigantic cu păr negru şi roşcat, cu pomeţi proeminenţi şi cu ochi mari.

Yeti a atacat și ucis animale, după cum mărturisește o tânără în 1974, care pretinde că a văzut creatura în carne și oase.

Un alt tânăr din nordul oraşului Kashmir admite că a fost atacat de un animal cu caracteristicile lui Yeti, în ianuarie 1987. El a văzut o creatură păroasă, cu două picioare, cam de 1,20 metri înălţime.

Alţi doi săteni care au fost martori la eveniment au spus că animalul a sărit peste un şanţ precum ar fi făcut-o un om.

Fotografiile cu urmele pașilor lui Yeti și „Scalpurile de yeti”

Misterul lui Yeti părea să  fi fost elucidat. S. Smythe traversa ghețarul Melung în anul 1937. Pe traseul lui, a fotografiat urme de paşi, despre care admite că aparțineau lui yeti. Alpinistul britanic Eric Shipton a descoperit şi fotografiat urme asemănătoare în zăpadă.

În imaginile acestora, se regăsea o urmă de picior la fel de lungă cât toporul pentru gheaţă. Aceasta avea și o formă distinctă a degetelor. Prea distinctă, afirmă scepticii. 

În 1972, o expediţie americană a găsit urme de paşi atât de clare încât au reuşit să le reproducă cu mulaje de plastic. Un an mai târziu, Lord Hunt, lider al expediţiei britanice pe muntele Everest din 1953, a descoperit şi el astfel de urme.

Fotografiile realizate de el în 1978 arată astfel de întipăriri de 35 cm lungime şi 18 cm lăţime. El crede într-o „creatură necunoscută care trebuie descoperită”.

În câteva mănăstiri din Himalaya se află  „Scalpurile de yeti”. Se crede că acestea sunt probabil confecţionate din piele de capră, create pentru a-l reprezenta pe yeti în dansurile rituale. Dar lipsa cadavrelor demonstrează inexistenţa acestor creaturi. Dacă există, yeti este o creatură timidă care trăieşte la mari înălţimi, în nămeți. 

Yeti a fost, de fapt, un maidanez?

Misterul lui Yeti ar fi fost elucidat și de un om de știință, de la Universitatea Oxford. După ce a pus mai multe teorii cap la cap, cercetătorul britanic a ajuns la concluzia că animalul legendar ar putea fi „un maidanez”. 

Conform cercetărilor făcute de Bryan Sykes, yeti ar putea fi puiul a două specii de urși. Așadar, este foarte probabil ca „părinții” acestuia să fi fost un urs polar și unul brun. Omul de știință a făcut mai multe teste ADN pe o serie de eșantioane de fire de păr din blana unor animale găsite în Himalaya.

„Am găsit o corespondență genetică totală între două eșantioane provenind din Himalaya și un strămoș al ursului polar. Este un rezultat pasionant și complet neașteptat. Care a reprezentat o surpriză pentru noi toți. Mai avem încă multă muncă de făcut pentru a interpreta rezultatele.

Dar putem să ne întrebăm în legătură cu posibilele explicații. Rezultatele ar putea spune că există o subspecie de urs brun în Himalaya, care descinde din strămoșul ursului polar. Sau ar putea însemna că a existat o hibridare mai recentă între ursul brun și descendentul ursului polar ancestral.

Dacă acest animal are un comportament diferit de cel al urșilor clasici, așa cum raportează martorii, el (caracterul său hibrid) ar putea fi sursa misterului și a legendei lui Yeti”, a declarat Bryan Sykes pentru BBC.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre