Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul „mumiei care țipă” a fost rezolvat. Ce s-a întâmplat cu femeia moartă în urmă cu 3.500 de ani. Foto

Misterul „mumiei care țipă” a fost rezolvat. Ce s-a întâmplat cu femeia moartă în urmă cu 3.500 de ani. Foto
Mumia unei femei din Egiptul Antic care a trăit în urmă cu 3.500 de ani a rămas un mister până recent, când arheologii au găsit o explicație pentru poziția în care aceasta a fost găsită.

O femeie care a trăit și a murit în urmă cu 3.500 de ani, în Egiptul Antic,  a reprezentat un adevărat mister pentru arheologi. Poreclită „mumia care țipă”, aceasta a fost descoperită într-un mormânt de lângă Luxor în 1935. 

Ceea ce i-a șocat pe arheologi a fost faptul că gura femeii rămăsese deschisă, arătând de parcă ar fi țipat în momentul morții. La momentul descoperirii mumiei, aceasta purta o perucă neagră și două inele cu scarabei din argint și aur. Misterul morții, precum și al motivului pentru care femeia rămăsese cu gura deschisă, a persistat multă vreme, până recent. 

Tehnologia modernă a deslușit misterul 

Acum, cercetătorii au folosit cele mai avansate tehnici științifice pentru a examina mumia și pentru a afla despre viața și moartea ei. Tehnicile avansate de scanare au dezvăluit că femeia era așezată cu fața în sus, cu picioarele întinse și cu mâinile pliate deasupra zonei inghinale.

Mumia care țipă a fost descoperită în 1935 lângă Luxor
Foto: DailyMail

Îi lipseau câțiva dinți – probabil pierduți înainte de moarte – și ar fi avut aproximativ 1,54 metri înălțime atunci când era în viață. Imaginile CT au estimat că avea aproximativ 48 de ani la momentul morții și că suferea de o formă ușoară de artrită a coloanei vertebrale.

Femeia ar fi murit țipând de durere 

Analiza a arătat că „femeia care țipă” fusese îmbălsămată cu ienupăr și tămâie – materiale costisitoare care trebuiau importate în Egipt.

Raritatea și costul ridicat al materialelor de îmbălsămare par să excludă faptul că procesul de mumificare a fost neglijent și că cei responsabili de îmbălsămare pur și simplu au uitat să-i închidă gura, au spus cercetătorii.

Dr. Sahar Saleem, unul dintre autorii studiului de la Universitatea Cairo, a declarat: „Expresia facială a mumiei din acest studiu ar putea fi interpretată ca un spasm cadaveric, sugerând că femeia a murit țipând de agonie sau durere.”

Spasmul cadaveric indică durere extremă 

Spasmul cadaveric este o formă rară de rigidizare musculară, asociată de obicei cu decese violente în condiții fizice extreme și emoții intense.

„Femeia care țipă este o adevărată capsulă a timpului care arată modul în care a murit și a fost mumificată”, a adăugat Dr. Saleem.

Mumia avea toate organele interne neatinse
Foto: DailyMail

Descoperirile, publicate în jurnalul Frontiers in Medicine, arată de asemenea că nu a existat o cauză evidentă a morții.

Mumia avea organele interne neatinse 

Mumia a fost descoperită și cu creierul, diafragma, inima, plămânii, ficatul, splina, rinichii și intestinele încă prezente.

Acest lucru a fost o surpriză, deoarece metoda clasică de mumificare în Noul Regat – între 1550 și 1069 î.Hr. – includea îndepărtarea tuturor acestor organe, cu excepția inimii.

Potrivit studiului, doar câteva mumii egiptene antice au fost găsite cu gura deschisă, îmbălsămătorii învelind de obicei maxilarul și craniul pentru a ține gura decedatului închisă. Corpul mumificat este păstrat în prezent la Muzeul din Cairo.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre