Simona Ionescu / Redactor Șef

Secretele mumiei însărcinate. Este prima găsită până acum

Secretele mumiei însărcinate. Este prima găsită până acum
Mumiile găsite în Egipt au fascinat și oamenii de rând, dar și pe cercetători. Cele mai multe se află la muzeul din Cairo, dar sunt și câteva în alte muzee din lime. O echipă de oameni de știință polonezi a anunțat că a descoperit prima mumie însărcinată.

Zeci de mii de obiecte antice au fost descoperite în Egipt, unele adevărate comori. Cele mai spectaculoase sunt cele din mormintele faronilor. Mumiile găsite au fost cercetate îndelung. O echipă de oameni de știință polonezi a avut o surpriză de proporții: mumia lor era o femei însărcinată.

Secretele mumiei însărcinate. Este prima găsită până acum

Mumia însărcinată i-a surprins pe cercetătorii de la Muzeul Național din Varșovia. Ei se așteptau ca mumia să fie a unui preot, dar scanările arată că este de fapt vorba de o femeie în ultimele etape ale sarcinii.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Warsaw Mummy Project și prezentată în Journal of Archaeological Science.

Cercetările au început în 2015, iar oamenii de știință folosesc tehnologia pentru a examina artefacte adăpostite la Muzeul Național din Varșovia. Experții consideră că rămășițele sunt cel mai probabil ale unei femei cu statut social înalt, cu vârsta cuprinsă între 20 și 30 de ani, care a murit în secolul I î.Hr.

După circumferința capului fătului, oamenii de știință estimează că femeia era între săptămânile 26 și 30 de sarcină când a încetat din viață, din motive necunoscute.

Mumia însărcinată i-a surprins pe cercetătorii de la Muzeul Național din Varșovia

Mumia din Muzeul Național din Varșovia

Doamna misterioasă a fost numită mumia din muzeul polonez. „Aceasta este cea mai importantă și cea mai semnificativă constatare a noastră de până acum, o surpriză totală”, a declarat, pentru Associated Press, Wojciech Ejsmond de la Academia de Științe din Polonia.

Rămășițele mumificate au fost donate pentru prima dată Universității din Varșovia în 1826. Donatorul a susținut că mumia a fost găsită în mormintele regale din Teba, dar cercetătorii spun că era o practică în secolul al XIX-lea să spui că relicvele sunt din locuri celebre, pentru a-și crește valoarea.

Inscripțiile de pe sicriul și sarcofagul mumiei au determinat experții din secolul al XX-lea să creadă că mumia din interior este cea a unui preot bărbat numit Hor-Djehuti. Acum oamenii de știință, după ce au identificat-o ca femeie cu tehnologia de scanare, cred că mumia a fost plasată la un moment dat în sicriul greșit de dealerii de antichități în secolul al XIX-lea, când jefuirea și reambalarea rămășițelor erau obișnuite. Sursa: sciencedirect.com


Mumiile regilor egipteni aduc moarte. De când datează blestemul faraonilor?

Nu se tem de blestemul faraonului. Parada mumiilor se întâmplă pe bune

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre