Egiptul antic continuă să fie un mister pentru toată lumea. Într-adevăr au avut loc nenumărate descoperiri în ultimii zeci de ani care au oferit o vedere de ansamblu asupra fascinantei perioade istorice. Cu toate acestea, știm încă prea puține lucruri despre cum trăiau egiptenii din antichitate. Recent, o serie de secrete medicale egiptene au fost descoperite pe un papirus antic.
Papirusul lung de 6 metri conține o mulțime de secrete, printre care și un ghid despre mumificare. Descrierile cu privire la procesul de mumificare sunt excepțional de rare în evidența arheologică – doar alte două astfel de „manuale” sunt cunoscute. Acest cel mai nou exemplu a fost găsit într-un pergament antic datând în jurul anului 1450 î.Hr. Precedă alte texte de mumificare vechi de mai bine de 1.000 de ani. Ghidul conține multe sugestii utile. Cum ar fi soluție pentru insecte pe bază de plante și utilizarea ambalajelor de in roșu pentru a reduce umflarea feței.
Secrete medicale egiptene. Rețete pe bază de ierburi pentru tratarea afecțiunilor
Sofie Schiødt, asistent de cercetare în cadrul Departamentului de studii interculturale și regionale de la Universitatea din Copenhaga, a descoperit manualul de îmbălsămare în timp ce traducea un papirus pentru teza sa de doctorat. Acesta va fi publicat în 2022, au declarat reprezentanții universității într-un comunicat. Este al doilea cel mai lung papirus medical din Egiptul antic. Proiectul de traducere al lui Schiødt se bazează în cea mai mare parte pe fotografii de înaltă rezoluție ale artefactului prețios.
Există cinci secțiuni în papirusul medical. În prima sunt rețete medicale scurte, urmate de o secțiune despre ierburi. Urmează o secțiune lungă despre bolile de piele, urmată de manualul de îmbălsămare, „și în cele din urmă o altă secțiune de rețete medicale succinte”, a spus Schiødt.
Scurt ghid de mumificare. Cât dura procesul
Doar o mică parte din papirus – doar trei coloane de text – acoperă îmbălsămarea. Deși secțiunea de mumificare este scurtă, este plină de detalii, dintre care multe au lipsit din textele ulterioare de îmbălsămare. „Mai multe rețete sunt incluse în manualul care descrie fabricarea diferitelor unguente aromatice”, a declarat Schiødt pentru Live Science, referindu-se la substanțele utilizate ca unguente. Cu toate acestea, unele părți ale procesului de îmbălsămare, cum ar fi uscarea cadavrului, nu sunt descrise pe larg.
Conform manualului, îmbălsămarea unei persoane a durat 70 de zile. Sarcina a fost efectuată într-un atelier special lângă mormântul persoanei. Cele două etape principale – uscarea și ambalarea – au durat fiecare 35 de zile. Mumificarea propriu zisă era de obicei încheiată până în ziua 68, „după care ultimele zile erau petrecute cu ritualuri care permiteau decedatului să trăiască în viața de apoi”, a mai zis Schiødt.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook