Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul stelei de argint de la Betleem donată de Constantin Brâncoveanu

Misterul stelei de argint de la Betleem donată de Constantin Brâncoveanu
Potrivit ultimelor teorii, specialiștii au ajuns la concluzia că Mântuitorul s-a născut în anul 2 î.Hr. Iată ce nu se știe despre steaua de la Betleem.

Să fie steaua de la Betleem de care vorbește evanghelistul Matei efectul creat de conjuncția planetelor Venus și Jupiter? O cometă? Sau o supernovă? Știe oare cineva adevărul?

Misterul stelei de argint de la Betleem donată de Constantin Brâncoveanu

Despre steaua de la Betleem care i-a călăuzit pe cei trei magi la Mântuitorul Iisus s-au spus multe. Dar sunt puțini cei care știu povestea minunatei stelei de la Betleem donată de Constantin Brâncoveanu. Aceasta se află în centrul plăcii de marmură de culoare maroniu roșcată, care se găsește deasupra locului nașterii Mântuitorului.

„Aici, Fecioara Maria L-a născut pe Iisus Hristos

„Locul unde a fost ieslea cu Pruncul se află exact la răsăritul peşterii şi formează altarul propriu-zis, în care slujesc ortodocşii. Deasupra locului naşterii minunate este pusă o placă de marmură de culoare maroniu-roşcată, în centrul căreia se află steaua simbolică, din argint.

În mijlocul stelei descoperim o deschidere perfect rotundă, în jurul căreia este scris în limba latină: „Hic de Vergine Maria Jesus Christus natus est“. În traducere, „Aici, Fecioara Maria L-a născut pe Iisus Hristos“). Deschiderea respectivă îi permite pelerinului să ajungă şi să atingă cu mâna centrul ieslei. Spre a se sfinţi şi prin această întâlnire cu locul naşterii minunate.

Altarul magilor

În partea opusă a altarului ortodox, spre sud-vest, se află un mic altar catolic, unde Fecioara Maria l-a alăptat pe Iisus. În acest altar, construit în anul 1621, se ajunge ieşind din Peştera Naşterii, la acelaşi nivel cu iesla, prin uşa săpată de catolici în anul 1479.

Alături de locul ieslei se află un mic altar, numit „Altarul Magilor“. Aici, cei trei magi şi-au deschis visteriile lor şi au adus lui Hristos aur, smirnă şi tămâie”, a povestit părintele Ilie Mirel, duhovnicul comunității surdo-muților, într-un interviu pentru Taifasuri.

Steaua de argint are 14 colțuri, fiecare reprezentând cele 14 neamuri

Potrivit informațiilor oferite de sfinția sa, steaua de argint are 14 colțuri, reprezentând cele 14 neamuri. „Inscripția de care vorbeam puțin mai devreme este scrisă în limba latină, pentru că în anul 1717, atunci când a fost așezată această stea, biserica era sub stăpânire catolică.

Potrivit unor istorici, steaua de argint din Betleem a fost realizată din porunca marelui domnitor Constantin Brâncoveanu apoi ar fi fost dăruită pentru a fi pusă la intrarea în mormântul sfânt.

Steaua de argint are 14 colțuri, fiecare reprezentând cele 14 neamuri, câte au fost de la Avraam la David. Apoi de la David la strămutarea în Babilon. Și apoi de la strămutarea în Babilon până la Hristos.

Locul nașterii este străjuit de 15 candele care nu se sting niciodată. Șase candele aparțin grecilor ortodocși, cinci armenilor și patru sunt ale catolicilor. Din peștera Nașterii pornesc o serie de trepte ce duc într-o capelă laterală, numită „Capela Ieslei”, îngrijită de romano-catolici”, a povestit părintele Ilie Mirel.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre