Simona Ionescu / Redactor Șef

Steaua din Betleem care l-a anunțat pe Iisus. Explicații posibile

Steaua din Betleem care l-a anunțat pe Iisus. Explicații posibile
Steaua din Bethleem, care i-a ghidat pe cei 3 magi spre locul în care s-a născut Isus, conform Bibliei, ar fi fost de fapt o conjunție. Mai mulți astronomi cred că fenomenul astral ar fi putut fi un fenomen rar, când Jupiter și Saturn se apropie și par că se dublează.

Se întâmplă o dată în viață să vedem o astfel de stea. Noi spunem că ”se aliniază planetele”, dar specialiștii numesc acest fenomen rar „Marea conjuncție”.

O dată la câteva zeci de ani, cele mai mari planete din sistemul solar, Jupiter și Saturn, se află aparent foarte aproape una de cealaltă. Sunt atât de aproape, încât par un astru dublu. Sunt și alte posibile explicații.

Steaua din Betleem care l-a anunțat pe Iisus

Steaua din Bethleem i-a ghidat pe cei 3 magi spre locul în care s-a născut Iisus, conform Bibliei. A fost o „Mare conjuncție” între Jupiter și Saturn sau ar putea fi și alte explicații?

Marea conjuncție Jupiter-Saturn. Posibilitatea ca steaua celor 3 magi să fi fost o „Mare conjuncție” între Jupiter și Saturn a fost avansată pentru prima dată de astronomul din secolul 17, Johannes Kepler. În perioada în care s-a născut Iisus Hristos, conform Bibliei, au fost trei conjuncții, în care planetele apăreau aproape una de cealaltă pe cer. O astfel de conjuncție putea avea o semnificație religioasă sau astrologică importantă, arată site-ul Royal Museums Greenwich.

Nova sau Supernova. O idee avansată tot de Johannes Kepler a fost că cei 3 magi au văzut o explozie de Nova sau Supernova, idee care a avut mulți susținători. Însă, istoria nu a reținut un astfel de eveniment. Mențiunile chinezești vorbesc despre o singură posibilă asfel de explozie în perioada nașterii lui Isus. Nu există nici o rămășiță de Supernovă cunoscută, pe astronomii ar fi detectat-o dacă explozia s-ar fi petrecut în acea perioadă.

Steaua din Bethleem, care i-a ghidat pe cei 3 magi spre locul în care s-a născut Isus, conform Bibliei, ar fi fost de fapt o conjuncție a planetelor Jupiter și Saturn. Fenomenul a fost obervat pe 21 decembrie 2020, iar  următoarea va fi în 2080

Steaua din Betleem  a fost o cometă?

Această explicație datează din vremea teologului creștin Origen din 248 A.D., care citează mențiunile astronomilor chinezi. Însă, singura relevantă este o potențială Novă sau cometă este menționată în anul 5 Î.Hr. Un avantaj al acestei teorii este acela că cometele se mișcă pe cer. Acest lucru s-ar potrivit cu interpretarea Bibliei că steaua „s-a mișcat” în timp ce îi îndruma pe magi. Majoritatea picturilor și desenelor clasice ale nașterii lui Isus arată „steaua” ca pe o cometă. Totuși, ar explica de ce magii au urmărit câteva luni Steaua din Betleem.

Mișcare lentă a lui Jupiter. Jupiter pare că se deplasează de la est la vest. Datorită mișcărilor relative ale Pământului și ale planetelor, această deplasare pare să încetinească. La un moment dat, pare să se oprească când ajunge la ceea ce se numește un „punct staționar”. La posibilul moment al nașterii lui Hristos din Biblie, unul dintre punctele staționare ar fi putut să apară atunci când Jupiter era direct deasupra Bethleemului, în același interval al nopții, timp de câteva nopți. Însă, fenomenul nu este rar, ci se întâmplă în fiecare an.

Conjuncție între Jupiter, Regulus și Venus. O altă posibilă explicație este o conjuncție a planetelor Jupiter și Venus cu steaua luminoasă Regulus. Jupiter este cunoscut în ebraică sub numele de „Sedeq”, care este adesea tradus prin „dreptate”. Jupiter este, de asemenea, adesea privit ca fiind „regele” planetelor. Regulus înseamnă în latină „prinț” sau „mic rege”, iar Venus este adesea privită ca un simbol al iubirii, fertilității și nașterii. combinația acestor obiecte cerești apropiate pe cer ar fi putut duce la interpretarea nașterii „Regelui Regilor”.

Următoarea ”Stea din Betleem”, peste 60 de ani

Dacă ”Steaua din Betleem” a fost o Mare conjuncție Jupiter și Saturn, acest fenomen a fost observant pe 21 decembrie 2020, iar următoarea se va observa abia în anul 2080.

Cele două planete se află în spaţiu la distanţă 700 de milioane de kilometri. Jupiter, de exemplu, are 79 de sateliţi, iar Saturn 82. Când s-au ”întâlnit”, aveau şi alaiul de sateliţi după ele. Dacă s-ar putea vedea prin telescop toți cei 161 de sateliți, am observa cum se amestecă, dar au viteze diferite. O conjuncţie asemănătoare a avut loc acum aproape 400 de ani, în 1623, iar fenomenul se va repeta abia în martie 2080.


Fenomen Biblic! Jupiter și Saturn se vor alinia ca la nașterea Domnului

Se întâmplă o dată în viață. Fenomen rar pe cer

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre