Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul templului indian săpat într-o singură stâncă. Unii spun că a fost făcut cu tehnologie extraterestră

Misterul templului indian săpat într-o singură stâncă. Unii spun că a fost făcut cu tehnologie extraterestră
Templul Kailasa din peșterile Ellora din Maharashtra, India este un megalit . Adică e sculptat într-o singură stâncă. Este considerat unul dintre cele mai misterioase temple din lume datorită dimensiunii, arhitecturii și tratamentului sculptural. Are aproximativ 1300 de ani și ridică, încă, multe semne de întrebare.

Unii spun că templul Kailasa ar fi fost făcut folosind tehnologie extraterestră. Există puține informații cu privire la apariția lui. Însă, templul în sine e o ciudățenie absolută. Imaginați-vă că prin anii 700, adică în urmă cu 1300 de ani, fără tehnologia de azi, templul a fost pur și simplu săpat în stâncă, pornind de sus în jos. Iar înălțimea lui e una cât a unui bloc cu 12 etaje din zilele noastre.

Templul Kailasa are înălțimea unui bloc cu 12 etaje, el fiind săpat într-o singură stâncă (Sursa foto: Instagram)

Vorbim de ditamai catedrala. Templul este sculptat într-o singură bucată imensă de stâncă, care se estimează că ar cântări aproximativ 200.000 de tone. E de la sine înțeles că, de-a lungul timpului, curioșii și cercetătorii au vrut să afle mai multe despre acest templu înconjurat de mister.

Legendă versus tehnologie extraterestră

Cea mai mare parte a lucrărilor de excavare a templului este în general atribuită regelui Rashtrakuta din secolul al VIII-lea Krishna I (756 – 773), unele elemente fiind finalizate mai târziu. Chiar și așa, templul Kailash este considerat de unii a fi o structură extraterestră. Această idee se datorează designului său complex și complicat, despre care se crede că ar depăși capacitățile oamenilor care trăiau pe pământ în secolul al VIII-lea.

Pe pereții templului Kailasa au fost descoperite inscripții într-o limbă necunoscută (Sursa foto: Instagram)

O  legendă  medievală Marathi pare să se refere la construcția templului Kailasa. Conform acestei legende, regele local suferea de o boală gravă. Soția sa s-a rugat zeului Ghrishneshwar (Shiva) la Elapura pentru a-ș vindeca soțul. Ea a jurat să construiască un templu dacă dorința îi va fi îndeplinită și a promis că va ține un post negru până când va putea vedea shikhara (partea de sus) a acestui templu. După ce regele a fost vindecat, regina i-a cerut să construiască imediat un templu, respectând promisiunea făcută zeului și fiind pregătită să înceapă să țină postul asumat.

Mai mulți arhitecți au declarat că va dura luni de zile pentru a construi un templu complet cu un shikhara. Un arhitect pe nume Kokasa l-a asigurat pe rege că regina va putea vedea shikhara unui templu într-o săptămână. El a început să construiască templul de sus, sculptând, în jos, stânca din peșterile Ellora din Maharashtra. Astfel, el a reușit să termine shikhara într-o săptămână, permițându-i reginei să renunțe rapid la postul promis.

Unii spun că templul Kailasa ar fi fost făcut folosind tehnologie extraterestră (Sursa foto: Instagram)

Totuși, identitatea constructorilor templului din Ellora rămâne un mister. Nu au fost găsite inscripții sau înregistrări istorice care să dezvăluie identitatea creatorilor lui. Templul Kailash este sculptat într-o singură stâncă. Este o realizare remarcabilă de inginerie și măiestrie, în special având în vedere amploarea și complexitatea clădirii. Practic, templul coboară în adâncime 36 de metri, adică oferă înălțimea unui bloc cu 12 etaje din ziua de azi.

Există inscripții într-o limba misterioasă pe pereții templului

Nu se știe ce tehnologie a fost folosită pentru a crea sculpturile complicate ale templului. Istoricii au multe semne de întrebare. Bunăoară, uneltele care au fost folosite pentru a sculpta templul din stâncă trebuie să fi fost primitive în comparație cu standardele moderne. Totodată, nu este clar cum au reușit vechii meșteri să atingă un nivel atât de ridicat de precizie.

Templul Kailasa nu este spectaculos doar prin înălțime și ornamente. El a fost conceput beneficiind de o acustică avansată, cu sunete care răsună în moduri neobișnuite. Unii vizitatori au raportat că au auzit sunete ciudate și inexplicabile în timp ce se aflau în templu. Există mai multe pasaje și camere ascunse în complexul templului, dar nu s-a putut înțelege exact scopul lor. La fel cum puținele inscripții de pe pereții templului nu au fost încă descifrate. Istoricii spun că limba folosită în aceste inscripții este necunoscută, prin urmare semnificația textului este un mister.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre