Simona Ionescu / Redactor Șef

Misterul „zmeielor” din deșert. În formă de semilună, nu sunt un fenomen natural

Misterul „zmeielor” din deșert. În formă de semilună, nu sunt un fenomen natural
Potrivit specialiștilor, ceva ciudat poate fi găsit în deșerturile adânci ale lumii. E vorba de formațiuni ciudate de roci, în formă de semilună, care acoperă deșertul și sunt denumite zmeie, care nu s-au format prin vreun fenomen natural.

Formarea acestor „zmeie din deșert” nu este un fenomen natural, spre deosebire de multe presupuneri populare. Ele sunt uriașe, sunt vechi și sunt peste tot. E vorba de o structură de ziduri de piatră uscată, cu dimensiuni care variază de la câteva sute de metri până la mulți kilometri de mile. Numele caracteristic provine de la faptul că au forma unui zmeu.

Există dinainte de epoca lui Homo Sapiens

Nimeni nu știe cu exactitate de când se află pe această planetă. Cu toate acestea, unele dintre exemplele datate dovedesc că există cel puțin de la începutul perioadei Holocenului, în urmă cu aproape 12.000 de ani, și este posibil ca zmeiele din deșert să existe de dinainte de epoca lui Homo Sapiens.

Oriunde există un deșert

Primul lucru care atrage atenția asupra zmeilor din deșert este locația lor. Întâlnit întotdeauna în deșerturi, un zmeu de deșert este o structură de piatră cu o formă convergentă unică, alcătuită din grămezi de pietre dispuse în linie. Acestea sunt întâlnite în mod obișnuit în Asia de Sud-Vest, în Orientul Mijlociu, precum și în Arabia, Africa de Nord și Asia Centrală.

Structurile variază în lungime, dar înălțimea lor este mult mai uniformă, acestea fiind de obicei mai mici de un metru. De asemenea, în unele locuri se pot găsi goluri în linii, dar este mult mai puțin clar dacă acestea fac parte din design sau sunt cauzate de uzura milenară. Cercetările au arătat, de asemenea, prezența unor gropi la marginile incintelor, iar gropile ar putea avea o adâncime de câțiva metri.

Zmeii deșertului

Aceste gropi sunt cele care duc la cea mai răspândită teorie despre zmeii deșertului. Întrucât uprafața medie a suprafeței închise de zmei este de 10.200 de metri pătrați, arheologii spune că e posibil că gropile au fost folosite ca locuri de ucidere sau capcane.

Unii consideră că zmeiele au fost construite de omul timpuriu, sau de alți hominizi înrudiți, ca și capcane pentru turmele de animale. Forma zmeilor sugerează că animalele ar fi fost împinse în zona relativ mică de la capătul închis al zmeului din deșert, unde ar fi fost încolțite și ucise de vânătorii din aceste gropi. Acest lucru ar explica designul și dimensiunea lor dintr-o singură lovitură.

Rare în regiunile muntoase și în terenurile în pantă

Locurile obișnuite în care se pot găsi zmeii deșertului prezintă terenuri sau masive complexe din punct de vedere topografic. Cu toate acestea, sunt rare în regiunile muntoase și în terenurile în pantă. Terenul din interiorul zmeului este mai deschis decât terenul exterior și este lipsit de roci și vegetație. Pe deasupra, zmeii au variații de orientare într-o anumită regiune. Construcția zmeielor în teren accidentat face ca aceștia să fie greu de găsit pe teren.

Zmeiele vorbesc despre trecut

Arheologii s-au certat ani de zile cu privire la obiectivul zmeielor. Unii dintre ei au presupus că acestea erau simple artefacte culturale, în timp ce alții le-au zugrăvit ca pe niște îngrădiri pentru animale domestice.

Cu toate acestea, cercetările recente au dezvăluit că scopul principal al unui zmeu de deșert era să servească drept capcană de vânătoare în masă. Aceștia i-au ajutat pe primii locuitori ai deșertului să ucidă turme întregi de vânat, cum ar fi ibexul și gazela. Designul acestora dezvăluit un aspect unic al vânătorilor antici în schimbarea geografiei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre