Simona Ionescu / Redactor Șef

Cel mai vechi desert din lume. I se spune budinca lui Noe

Cel mai vechi desert din lume. I se spune budinca lui Noe
Chiar dacă de obicei, năutul și fasolea nu au ce căuta într-o budincă, ele sunt ingrediente de bază în cel considerat a fi cel mai vechi desert din lume, spun cercetătorii. Este cunoscut din vechime ca budinca lui Noe.

Ashure se crede că ar fi unul dintre cele mai vechi deserturi de lume, cunoscut din cele mai vechi timpuri ca budinca lui Noe.

Preparat prin combinarea ingredientelor care au rămas pe Arca lui Noe

Potrivit tradiției islamice, ashure, care este frecvent supranumit „budinca lui Noe”, a fost preparat ca un fel de mâncare de sărbătoare de către familia Profetului după ce a supraviețuit marelui potop și a ajuns pe Muntele Ararat, la marginea a ceea ce este astăzi granița de nord-est a Turciei. Legenda spune că acest desert de tip cornucopia, care include de obicei aproximativ o duzină de cereale, fructe, nuci și leguminoase diferite, a fost preparat prin combinarea ingredientelor care au mai rămas pe Arcă.

Seamănă și cu terciul și cu o cremă

Felul de mâncare rezultat este ușor dulce, bogat și savuros, cu note de fructe. Atunci când este preparat fierbinte, ashure capătă o consistență reconfortantă asemănătoare cu terciul. Când este servit rece, se încheagă și capătă o textură mai degrabă asemănătoare cu cea a unei creme. În afară de faptul că poartă înalta distincție de a fi cel mai vechi desert din lume, ashure păstrează și astăzi o importantă semnificație spirituală în Anatolia, ținuturile care cuprind cea mai mare parte a Turciei de astăzi.

Desertul simbolizează răspândirea iubirii și a abundenței

Ashure, cel mai vechi desert din lume. I se spune budinca lui Noe

„Ashure înseamnă „10” în arabă și se referă la a 10-a zi din luna Muharram, prima lună a calendarului islamic. Desertul este gătit în case în timpul acelei săptămâni și distribuit prietenilor, simbolizând răspândirea iubirii și a abundenței”, a scris Cemre Torun, editorul culinar al revistei Vogue și GQ Turkey, într-un articol pentru Fool Magazine.

Acesta a menționat și faptul că ashure este „poate cel mai simbolic fel de mâncare din această parte a lumii”. Deși există nenumărate rețete pentru ashure, ingredientele comune includ năut, fasole, cereale, nuci și fructe.

„Prezența unor ingrediente precum năutul și fasolea arată importanța acordată echilibrului și aromelor”

„Această dată are o importanță deosebită pentru musulmanii șiiți și o semnificație specială pentru aleviți și bektashi. Deoarece reprezintă martiriul nepotului profetului Mahomed, Huseyin, un eveniment care a declanșat scindarea șiită-sunită în Islam”, a continuat Torun. Acesta susține că ashure reflectă atributele mai largi ale bucătăriei anatoliene.

„Prezența unor ingrediente precum năutul și fasolea arată importanța acordată echilibrului și aromelor, accentul pus pe abundență și prosperitate, cât de hrănitoare este bucătăria din această regiune și importanța cămării în bucătăriile noastre. Acestea sunt întotdeauna pline cu tot felul de fasole, linte, cereale și semințe”, e de părere specialistul.

Rețeta pentru ashure

INGREDIENTE:
750 grame arpacaş
un pahar cu năut
un pahar cu fasole
400 gr nuci tocate.
100 gr alune tocate.
100 gr caise uscate
1 kg zahăr (se poate pune după gust în funcţie de cât de dulce doriţi să fie)
100 g smochine uscate, tocate
150 g stafide
Câteva cuişoare
apă
Se fierbe arpacașul bine. Separat, se fierb fiecare în câte un vas, fasolea, năutul și cuișoarele. După ce se lasă puțin la răcorit, acestea se amestecă. Se adaugă zahărul, nucile, alunele, caisele, smochinele, stafidele.

 

Sursă foto: www.palabrasbiblicas.ne

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre