Simona Ionescu / Redactor Șef

Nicola și dispariția sa misterioasă. Crimă sau accident nefericit? Doar câinele ei poate ști acum

Nicola și dispariția sa misterioasă. Crimă sau accident nefericit? Doar câinele ei poate ști acum
De peste două săptămâni, Poliția dintr-un orășel din Anglia, împreună cu detectivi particulari și experți în scufundări caută într-un râu trupul unei femei de 45 de ani.

Presa de la Londra acordă spații largi acestui caz fiindcă planează asupra lui un mister pe care anchetatorii nu l-au putut dezlega până acum.

S-au făcut percheziții ample, scafandrii pompierilor n-au reușit să dea de nicio urmă a dispărutei în apă. Nici scafandrii privați, de la Grupul de Investigații SGI, care în ultima săptămână au măturat râul cu sonarul, n-au găsit nimic. Anchetatorii au tot felul de ipoteze, le parcurg și le verifică pe fiecare, însă până acum nu pot da un răspuns. Ba chiar în unele privințe se contrazic.

Familia femeii dispărute, vecinii, prietenii, dar și miile de englezi care postează pe rețelele sociale sunt nemulțumiți de cum a acționat echipa de polițiști în primele ore și zile.

Povestea dispariței Nicolei și debutul anchetei

Nicola Bulley (foto cu partenerul ei Paul) a dispărut în timp ce își plimba câinele Willow de-a lungul albiei râului  din apropierea casei sale. Era 27 ianuarie dimineața. Cu puțin timp înainte ea și-a lăsat cele două fetițe la școală. A fost văzută ultima dată la ora 9.10 de către un bărbat cu care uneori se întâlnea la plimbările cu câinii, înainte ca telefonul și hamul cățelului ei să fie găsite pe o bancă de pe malul râului, în jurul orei 9.20. Câinele fugea printre copaci.

Cu toate acestea, primul apel despre dispariția ei nu a venit până la ora 11 dimineața, rămânând o fereastră de aproape două ore între ultimul moment în care a fost văzută și ofițerii de poliție din Lancashire care au început căutările.

Încă de la primele cercetări, polițiștii au plecat de la ideea că Nicola a căzut în râu, deoarece telefonul rămăsese deschis la ora 09.20. Au luat în calcul că dispariția ei s-a produs în cele 10 minute scurse de la momentul în care a fost văzută de martor și până la găsirea telefonului pe bancă.

Felul în care au debutat cercetările Poliției au fost criticate de detectivi și de experții criminaliști privați. Ei spun că polițiștii s-au concentrat pe o alunecare în râu, că nu au restricționat imediat zona cu bandă, iar oamenii au călcat în zona dispariței, că banca pe care a stat Nicola nu a fost securizată și nu s-au ridicat imediat urme.

Detectivii cercetează un decalaj de două ore între dispariția lui Nicola Bulley și primul apel la poliție pentru a o raporta ca dispărută.

Ce cercetare a făcut un cunoscut expert criminalist și echipa sa de scafandri profesioniști

La solicitarea familiei Nicolei, s-a primit aprobare ca expertul criminalist Peter Faulding și echipa sa de la SGI să se alăture căutărilor polițiștilor. La începutul săptămânii trecute, scafandrii specializați au început căutările femeii în râul care nu este nici adânc, nici nu are un debit rapid. S-au ajutat de un sonar, dar chiar dacă au parcurs câțiva kilometri în josul apei, care se varsă într-un golf al Mării Irlandei, nu s-a găsit trupul femeii. Apoi, Faulding argumentează că Nicola n-ar fi putut sta la fundul apei, mai ales din primul moment, deoarece era îmbrăcată cu niște haine impermeabile, în care apa n-avea cum să pătrundă imediat și s-o tragă în jos. Cu aceste haine Nicola apare îmbrăcată în imaginile surprinse de camerele de luat vederi din zonă.

Inspectorul de poliție Sally Riley a subliniat, vineri seară, că „Percheziția noastră nu a găsit-o pe Nicola în râu și apoi o re-căutare de către SGI a ajuns la același rezultat. Asta nu înseamnă… că Nicola nu a căzut în râu. În mod clar credința noastră principală este că Nicola a căzut în râu.

În mod clar domnul Faulding nu este inclus în toate detaliile anchetei mai mult decât membrii publicului, care sunt la curent prin intermediul acestor tipuri de conferințe de presă”, a declarat polițista Riley.

Fost polițist și el, expertul Peter Faulding a cerut să i se acorde un astfel de acces, adăugând: „Dacă mai există fapte despre care nu știm – în mod normal, lucrăm de partea poliției – atunci nu putem efectua o căutare adecvată, este foarte dificil fără aceste informații. Ar fi util să știm.”

De asemenea, Peter Faulding, care a condus acea echipă, a fost fotografiat cu partenerul lui Nicola Bulley, Paul Ansell, în zona în care a dispărut.

Alte fapte care contrazic ipoteza polițiștilor

Paul, iubitul Nicolei, a asistat la intrarea în apă a scafandrilor și la felul în care fac căutarea. Din această cauză a declarat presei că este din ce în ce mai puțin convins de teoria poliției după ce a fost surprins de adâncimea minimă a apei.

Expertul a declarat pentru The Sun: „Paul Ansell a fost șocat de cât de mică e apa. El a crezut că era foarte adânc acolo. Dacă ar fi intrat, ar fi aterizat pe stânci. Familia ne-a mulțumit că suntem aici. Ei au spus „Ne-ai dat încredere acum” și convingerea lor este că Nicola nu a intrat sau căzut în acel râu.”

Poliția spune că o echipă de 40 de detectivi nu a găsit până acum nicio dovadă a implicării unor alte persoane în dispariția femeii, scrie Daily Mail. Poliția insistă că principala ipoteză de lucru este că Nicola Bulley s-a înecat și acum și-a mutat căutările de-a lungul râului Wyre pe coastă, spre golf și mare.

Ipotezele prietenilor femeii, oameni care o caută neîncetat

Misterul continuă. Accident ciudat sau crimă?, se întreabă comunitatea din oraș. Oamenii fac pichete prin oraș, încercând să ajute la obținerea unor noi informații.

Cu toate scenariile polițiștilor și detectivilor, rămâne o „posibilitate” ca Nicola Bulley să părăsească banca unde câinele și telefonul său mobil au fost găsite. Să o fi luat printr-o zonă care nu este acoperită de camerele de luat vederi.

Doamna White, prietenă bună cu Nicola, a spus pentru Daily Mail: „În cele din urmă, avem o zonă în afara râului în care s-ar putea ca Nikki să fi intrat, unde să nu avem nicio filmare. Nu știm dacă Nikki a rătăcit sau cineva a fost văzut pe acolo. Acest lucru este cu adevărat crucial și pentru asta facem presiuni.

„O cunosc pe Nicola și există doar două posibilități – că a fost răpită sau a căzut în râu așa cum cred polițiștii”, a spus o mamă care stătea în ploaie pe șoseaua Garstang. „Nu are cum ca Nicola să plece singură și să-și lase fiicele în urmă. Nimeni nu știe în acest moment și de aceea suntem aici pentru a-i face pe oameni conștienți.”

O altă mămică care a spus că fiica ei a fost în aceeași clasă cu unul dintre copiii doamnei Bulley. „Vrem doar să încercăm să-i facem pe oameni să se gândească dacă, o săptămână în urmă, au văzut-o pe Nicola și dacă există orice filmare pe o cameră video care ar putea-o arăta pe Nicola. Cu toții sperăm că ea este găsită și poate veni acasă.”

Se spune că polițiștii caută o autoutilitară roșie care se afla în zonă în timp ce Nicola a dispărut.

Câinele, singurul martor la ceea ce s-a întâmplat cu stăpâna lui

Cockerul spaniol care a însoțit-o pe Nicola în plimbare în ziua fatidică pare că este singura creatură de pe pământ care știe exact ce s-a întâmplat cu Nicola Bulley.

Câinele a fost în centrul misterului în ultimele două săptămâni. El a fost găsit rătăcind singur după ce stăpâna lui a dispărut, având părul uscat, semn că el nu a atins apa.

Pentru fostul detectiv Met Mick Neville, animalul ar putea fi soluția pentru întreaga dispariție ciudată.

El a declarat pentru MailOnline: „Ceea ce pot spune despre acest caz este: ceva este într-adevăr în neregulă. Telefonul mobil și hamul câinelui, puse pe bancă, par că sunt acolo ca un indicator. Sau telefonul a fost pus pe bancă pentru că câinele a alergat, iar ei i-a alunecat piciorul de pe mal în apă. Deci lipsa urmelor de alunecare a piciorului sau a oricărui teren deranjat nu mă oprește să cred că a căzut. Cel mai probabil este în acel râu”.

Vom reveni asupra cazului atunci când vor apărea informații noi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre