Cercetătorii au stabilit că două artefacte din tezaurul din epoca bronzului au fost realizate cu fier meteoric. Cine să fie realizat comoara din metalul extratereștrilor?
Aur, argint, chihlimbar și fier
Tezaurul, cunoscut sub numele de Comoara din Villena și descoperit de arheologi în 1963, cuprinde un total de 59 de sticle, boluri și piese de bijuterie lucrate în mod rafinat din aur, argint, chihlimbar și fier. Cu toate acestea, la descoperirea tezaurului, într-o groapă de pietriș din provincia Alicante, cercetătorii au observat câteva detalii curioase despre unele dintre piesele din fier.
La vremea respectivă, aceștia au descris obiectele ca fiind confecționate dintr-un „metal plumburiu închis”. „Este strălucitor în unele zone și acoperit cu un oxid cu aspect feros care este în mare parte crăpat”, potrivit El País, un ziar din Spania.
Obiecte confecționate între 1400 și 1200 î.Hr.
Acum, noi cercetări au dezvăluit că fierul folosit în două dintre artefacte provine dintr-un meteorit care a căzut pe Pământ în urmă cu aproximativ 1 milion de ani, potrivit unui studiu publicat la 30 decembrie în revista Trabajos de Prehistoria. Pentru noul studiu, cercetătorii au testat două dintre piesele de fier: o brățară în formă de C și o sferă goală, acoperită cu o foaie de aur care ar fi putut decora odinioară pumnul unei săbii. Ambele obiecte au fost confecționate între 1400 și 1200 î.Hr.
„O comoară ascunsă care ar fi putut aparține unei întregi comunități și nu unei singure persoane”
„Legătura dintre aur și fier este importantă, deoarece ambele elemente au o mare valoare simbolică și socială. În acest caz, artefactele au fost … probabil o comoară ascunsă care ar fi putut aparține unei întregi comunități și nu unei singure persoane. Nu existau regate în Peninsula Iberică în această perioadă istorică”, a declarat pentru Live Science, într-un e-mail, Ignacio Montero Ruiz, autor principal al studiului, cercetător la Institutul de Istorie din Spania.
Cu ajutorul spectrometriei de masă, o tehnică care măsoară raportul masă-încărcare a moleculelor, au măsurat urme de aliaj fier-nichel comparabile cu cele găsite în fierul meteoric, potrivit studiului.
„Ambele obiecte ar fi putut proveni din același meteorit”
Întrucât compozițiile artefactelor sunt foarte asemănătoare, „ambele obiecte ar fi putut proveni din același meteorit”. „Tehnologia fierului este complet diferită de metalurgia pe bază de cupru și de cea a metalelor nobile (aur și argint). Așadar, oamenii care au început să lucreze cu fierul meteoritic și mai târziu cu fierul terestru trebuie să inoveze și să dezvolte o nouă tehnologie. ”, a mai spus Montero Ruiz.
El a adăugat că este „fascinant” să vezi cum „experimentarea și curiozitatea făceau parte din aceste societăți din trecut”. Deși cercetătorii nu sunt încă siguri cine a confecționat obiectele și de unde provin, ei știu că acestea sunt atât primele, cât și cele mai vechi obiecte din fier meteoritic găsite în Peninsula Iberică, potrivit studiului.
Nu se știe nici acum de unde provin artefactele din tezaur
Artefactele oferă, de asemenea, o nouă perspectivă asupra practicilor metalurgice din epoca târzie a bronzului. Singurele artefacte cunoscute care includ fier meteoric din primul mileniu î.Hr. includ un vârf de săgeată din anul 900 î.Hr. descoperit în Mörigen, Elveția, și câteva obiecte din Polonia din jurul anului 800 î.Hr. În ceea ce privește proveniența artefactelor din tezaur, nu se știe deocamdată.
„O opțiune este că provin din estul Mediteranei, unde sunt cunoscute alte obiecte contemporane. De exemplu, pumnalul și alte obiecte din mormântul regelui Tutankhamon. Nu avem argumente care să susțină o producție mai locală, deoarece alt fier meteoritic din Europa are cronologii mai târzii (din Polonia sau Elveția)”, susține Ruiz. Obiectele fac parte din colecția Muzeului Arheologic din Villena, Spania.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook