Simona Ionescu / Redactor Șef

Cursă contra cronometru pentru comoara scufundată. Valorează zeci de miliarde de dolari

Cursă contra cronometru pentru comoara scufundată. Valorează zeci de miliarde de dolari
Omenirea a fost mereu fascinată de comori, iar pentru a pune mâna pe ele nu s-a făcut niciodată economie de resurse și efort. Acum a început o cursă contra cronometru pentru a  pune mâna pe o comoară scufundată, care se estimează că ar valora zeci de miliarde de dolari.

Comoara e scufundată în Marea Caraibilor, iar Columbia speră să o recupereze înainte ca procesul ce urmează să îi stabilească proprietarul va fi finalizat. Autoritățile columbiene fac eforturi pentru scoaterea la suprafață a unei comori scufundate, vechi de trei secole, în valoare de până la 20 de miliarde de dolari. Momentan, dreptul de proprietate asupra averii se află într-o incertitudine juridică pe fondul unei bătălii judiciare în curs de desfășurare, între autoritățile din această țară și o companie americană, scrie New York Post.

Comoarea, prioritatea numărul 1 a președintelui țării

Președintele columbian Gustavo Petro a ordonat administrației sale să scoată la suprafață cât mai repede „Sfântul Graal al naufragiaților”, cum e supranumit galionul spaniol San José, a declarat săptămâna trecută ministrul culturii pentru Bloomberg. Planurile președintelui sunt atent stabilite.

Petro vrea să aducă nava cu 62 de tunuri și trei catarge la suprafață înainte de expirarea mandatului său prezidențial, în 2026. Ca atare a cerut formarea unui parteneriat public-privat pentru a duce la bun sfârșit acțiunea, a mai spus ministrul Culturii, Juan David Correa. „Aceasta este una dintre prioritățile administrației Petro, a spus el. Președintele ne-a spus să accelerăm ritmul”.

Scufundarea galionului spaniol, o legendă ce s-a dovedit reală

Dreptul de proprietate asupra tezaurului masiv de aur, argint și smaralde estimat la o valoare cuprinsă între 4 și 20 de miliarde de dolari, potrivit actelor depuse în instanță, este în continuare înconjurat de mister. Marea problemă se învârte în jurul celui despre care se crede că a găsit nava.

Galionul San José s-a scufundat în Marea Caraibelor la aproximativ 2.000 de metri adâncime pe 8 iunie 1708, în timpul Războiul Succesiunii Spaniole (Sursa foto: Instagram)

Galionul San José – cu 600 de membri ai echipajului la bord – a fost scufundat la aproximativ 2.000 de metri adâncime pe 8 iunie 1708, în timpul unei bătălii împotriva britanicilor în cadrul Războiul Succesiunii Spaniole. Scufundarea navei, despre care se crede, conform documentelor istorice, că avea la bord o comoară uriașă de pietre și metale prețioase, a fost mult timp considerată o legendă. Locația epavei nu a fost cunoscută vreme de sute de ani.

Americanii au găsit epava și au propus o afacere

Abia în anul 1981, compania americană Glocca Morra a susținut că a descoperit comoara pierdută și a predat coordonatele epavei scufundate Columbiei. Prin acest gest, americanii au obținut promisiunea că vor primi jumătate din comoară atunci când aceasta urma să fie recuperată.

Ani mai târziu, în 2015, președintele de atunci al Columbiei, Juan Manuel Santos, a declarat că marina țării sale a găsit epava San José într-o locație diferită de pe fundul mării, dând de înțeles că înțelegerea cu americanii nu mai e de actualitate.

Supranumită „Sfântul Graal al naufragiaților”, epava galionului ar ascunde comori în valoare de zeci de miliarde de dolari (Sursa foto: Instagram)

Cert este că epava a fost găsită. Nu se știe dacă în locul indicat de americani acum 42 de ani, sau altundeva. Autoritățile din Columbia nu a dezvăluit niciodată coordonatele locului final. Glocca Morra – companie care acum se numește Sea Search Armada – crede că armata columbiană a găsit nava în același perimetru indicat de ei. Prin urmare, în fața pericolului de a pierde jumătate din comoară conform înțelegerii inițiale, compania a dat în judecată guvernul columbian.

Columbia susține că epava se află în altă parte

Americanii cer prin intermediul instanței jumătate din comoară, sau 10 miliarde de dolari, potrivit estimării sale, în temeiul Acordului de promovare a comerțului SUA – Columbia, notează Bloomberg. Pe de altă parte, columbienii se țin pe poziții și afirmă că epava a fost găsită în altă parte. Care nu are nicio legătură cu coordonatele indicate de americani cu decenii în urmă.

Ministrul columbian al Culturii a punctat, tot pentru sursa citată, că profesioniștii guvernului său au vizitat coordonatele împărtășite de Sea Search Armada și „au ajuns la concluzia că nu există niciun naufragiu acolo”.

Surse foto: Pixabay, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre