După ce oamenii au părăsit satul Nagoro în căutarea unui loc de muncă sau au plecat în lumea drepților, singurele care animează locul sunt doar păpușile. Cum au apărut.
Școală cu profesori și elevi păpuși
În urmă cu 11 ani, Tsukimi Ayano s-a întors acasă, în Nagoro. Confruntată cu singurătatea, ea a populat satul cu păpuși, fiecare reprezentând un fost locuitor. Așa se face că în prezent nu mai puțin de 350 de păpuși în mărime naturală locuiesc în sat. Chiar și fosta școală locală este acum plină de câteva zeci de păpuși confecționate din paie și îmbrăcate în haine vechi, care așteaptă cu răbdare să înceapă orele de curs.
Cum a luat naștere prima păpușă
Potrivit diferitelor interviuri pe care Ayano le-a acordat presei în ultimii ani, ea s-a întors din Osaka în Nagoro, satul natal, pentru a avea grijă de tatăl ei bolnav, după ce mama ei a murit. În acea perioadă (în jurul anului 2002) a făcut o sperietoare de ciori și a pus-o în grădină pentru a alunga păsările care mâncau toate semințele.
A îmbrăcat-o în hainele vechi ale tatălui ei. Într-un interviu acordat AFP, ea a declarat că i s-a părut amuzant când un muncitor a salutat sperietoarea de ciori fără să realizeze că nu era tatăl ei. Germenul ideii a fost astfel plantat.
Când lucra în grădină, Tsukimi a confecționat prima păpușă după chipul și asemănarea părintelui, apoi i-a venit ideea de a-i înlocui și pe ceilalți membri ai familiei cu păpuși similare. Treptat, și-a dat seama că populația din satul ei se reducea rapid, bătrânii se stingeau din viață, școlile și magazinele se închideau, tinerii se mutau în locuri mai mari pentru oportunități mai bun. Și a decis să recreeze vremurile bune cu păpuși care să reprezinte viața din satul ei.
Merge cu păpușa bunică în mașină la cumpărături
După ce vecina alături de care Ayano purta deseori conversații, a decedat, i-a făcut o păpușă, pentru ca ele să poată continua discuțiile. O altă păpușă o înfățișează pe mama sa, care-i ține companie acasă. Presa din Japonia vorbește și de o păpușă care o reprezintă pe bunica sa, care stă lângă ea în mașină atunci când merge la cumpărături într-un oraș aflat la aproximativ două ore distanță de sat.
În total, Ayano a reușit să creeze 350 de păpuși, amplasate strategic. Unele lucrează pe câmp, altele pescuiesc în râu sau pur și simplu stau de-a lungul drumului și îi privesc pe trecători. Vizitatorii pot vedea și păpuși care se relaxează în fața unui fost magazin alimentar, așteaptă în stațiile de autobuz, un cuplu care stă pe o bancă lângă un pârâu, ba chiar și un copil care stă în leagăn…
Numele păpușilor sunt păstrate într-un registru
Ayano spune că durează în jur de trei zile pentru a realiza fiecare păpușă în mărime naturală. Ziare, bumbac, nasturi, țesătură elastică, sârme, vopsea și o mulțime de alte obiecte sunt folosite pentru a confecționa păpușile, care sunt apoi îmbrăcate în haine vechi. Și tot Ayano este cea care le și întreține înlocuind sau recreând altele atunci când este nevoie. Fiecare păpușă a fost „botezată”, iar Ayano păstrează într-un „registru” numele și povestea vieții lor.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook