Simona Ionescu / Redactor Șef

Paralizia în somn. Legende din folclor

Paralizia în somn. Legende din folclor
Paralizia în somn este unul dintre cele mai misterioase și în același timp interesante fenomene pe care oricine care s-a documentat despre întâmplări ciudate, l-a întâlnit la un moment dat într-o formă sau alta.

Paralizia în somn se manifestă printr-o trezire bruscă ce include inabilitatea de mișcare a corpului și, câteodată, halucinații. Halucințiile pot varia, de la o stare acută de frică până la imagini sau “întâmplări” complexe, chiar până la experiențe de decorporalizare. Cea mai întâlnită halucinație este senzația prezenței unui intrus în cameră, de obicei prezența respectivă inspirând frică.

Explicația științifică pentru paralizia în somn este o perturbare a proceselor din creier în timpul fazei de somn REM. Astfel, corpul se trezește deși psihicul e încă în starea de somn, realitatea împletindu-se cu visele. Paralizia a fost corelată cu alte afecțiuni ca narcolepsia, migrenele, anxietatea dar poate apărea și în condiții de izolare.

Paralizia în somn. Semne și simptome

Paralizia poate avea loc atât înainte de a adormi cât și la trezire. Înainte de a adormi, creierul intră în faza REM în timp ce corpul rămâne treaz și conștient. La trezire, corpul este primul care devine conștient în timp ce creierul se află încă în REM. Episoadele pot dura de la câteva secunde la câteva ore, cele mai lungi fiind asociate cu halucinațiile și senzația de teroare.

Senzația de frică este explicată științific prin activarea mecanismelor de apărare ale corpului atunci când acesta se simte paralizat și deci vulnerabil. Astfel creierul ar putea interpreta orice stimul, fie el periculos sau nu, ca pe o potențială amenințare. De asemenea, procesele din creier ar crea imaginile descrise în diverse episoade de halucinații. 

O altă descriere foarte des întâlnită este aceea a unei prezențe, care practic apasă sau stă pe pieptul persoanei care suferă de episodul de paralizie. Explicația științifică a acestei întâmplări este că organismul pierde controlul mușchilor care se ocupă cu procesul respirator, rezultând astfel o stare de sufocare și un flux de aer îngreunat.

Paralizia în somn în diverse părți ale lumii

În folclor fenomenul este cunoscut ca un contact cu demonii în folclorul scandinav. În Fiji fenomenul este descris ca “a fi mâncat de un demon”. În Nigeria acesta apare sub denumirea de “diavolul din spate”. În Turcia se consideră că rugăciunile către Allah pot scăpa persoanele bântuite de djin. În Statele Unite apare denumirea de “vrăjitoare care călărește” iar în China, fenomenul este atribuit unui șoarece care fură respirația umană și poate căpăta astfel și formă de om.

În Asia în principiu, fenomenul este asociat cu fantomele sau prezențele malefice în timp ce în țările musulmane acesta ia forma demonilor care sunt adversarii binelui și ai lui Allah. Sunt recomandate de asemenea diverse lecturi din Coran pentru a scăpa de aceste manifestări. În Africa fenomenul se numește “Ogun Oru” tradus ca “războiul din timpul nopții”. Este considerat o cauză a vrăjilor sau a spiritelor care se întorc în lumea materială pentru a pedepsi diverși oameni. O metodă inedită de a scăpa de aceste manifestări, la africani, sunt rugăciunile creștine. 

Foto: Facebook

Creațiile bizare ale naturii. Sfincșii din România

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre