Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea canibalului din Galați care și-a mâncat colega

Povestea canibalului din Galați care și-a mâncat colega
Pare un film horror, de la Hollywood, dar nu este așa. Poate credeți că după ce și-a ucis colega și a mâncat-o, omul suferă prin pușcării. Nu! Este liber, are conturi de socializare și spune că este maseur profesionist.

Povestea se întâmpla în ianuarie 1992, când românii erau ocupați să se adapteze la democrație. Veneau și alegerile locale și toată lumea dezbătea scena politică. Unui profesor suplinitor, în vârstă de 25 de ani, i-a trecut prin cap să invite o colegă la el acasă, să o violeze, apoi să o ucidă. Nu a reușit să o violeze, dar a ucis-o, iar apoi a făcut ceva groaznic.

Povestea canibalului care și-a mâncat colega

Canibalii sunt persoane care consumă carne de om. Oficial, la noi în țară a fost descoperit doar unul, deși au mai fost și alții suspectați că au poftit la carne de om. Spre exemplu, Ion Rîmaru a încercat să mestece o bucată din sânul unei victime, dar nu a putut. Anchetatorii au găsit-o lângă cadavrul victimei.

Anesti Elefteriadis, un inginer din Galaţi, avea 25 de ani, în 1992. Preda ca profesor suplinitor la o școală din oraș. Aici a pus ochii pe o colegă de cancelarie, tânără și frumoasă. A invitat-o la el acasă, ”la o cafea”.

A mărturisit senin că voia să o violeze și apoi să o ucidă. A tranşat-o şi a mâncat un sân, până să fie prins, la circa două săptămâni de la comiterea crimei. A mai spus că a mâncat o parte din victimă, argumentând că-i place să mănânce sâni.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Anesti Elefteriadis a recunoscut cu seninătate fapta. Desigur, a invocat că a avut un moment de nebunie. ”O voce” l-a somat să o ucidă pe tânăra profesoară.

Anesti Elefteriadis a recunoscut cu seninătate fapta. Desigur, a invocat că a avut un moment de nebunie.

Și-a făcut tocană din colega lui

Descrierea crimei este şocantă, căci victima a fost omorâtă prin strangulare. După ce a strâns-o de gât, a ciopârţit-o ca la măcelărie. Criminalul a îndesat o parte din cadavru în frigider, iar restul l-a făcut pachete şi le-a aruncat în mai multe containere de gunoi din oraş.

Aşa a şi fost descoperită crima. „Am desfăcut trupul în bucăţi, folosindu-mă de un cuţit şi de un satâr. Apoi am pus în frigider o parte, iar restul am depozitat în mai multe pungi din plastic. Pentru că începuse să miroasă urât, m-am gândit să scap de cadavru”, a povestit senin Anesti Elefteriadis, în faţa judecătorilor.

Elefteriadis a fost condamnat la închisoare pe viaţă la scurt timp după ce a fost prins. El este considerat singurul român care, în ultimul secol, şi-a recunoscut făţiş preferinţele canibale.

Criminalul este liber

Anesti Elefteriadis a stat la pușcărie doar 27 de ani. A ieșit în 2019, eliberat pe baza legii recursului compensatoriu. În prezent, Elefteriadis locuiește în Constanța, unde este maseur independent.  În găsiți pe toate rețelele de socializare. S-a pozat la malul mării, la piscină. În pușcărie se plângea că s-a îngrășat și s-a antrenat să transforme grăsimea în mușchi. Ba se dădea și mare.

A pozat în faţa ziariştilor veniţi să asiste, acum câţiva ani, la un concurs demonstrativ de skandenberg organizat de campionul naţional la acest sport. Deşi instanţele i-au refuzat sistematic cererile de eliberare condiţionată, el a reuşit o performanţă rară.

A învins România într-un proces intentat la CEDO, obţinând, în 2011, despăgubiri de 4.000 de euro. Judecătorii au concluzionat că s-a îmbolnăvit de fibroză pulmonară deoarece a fost obligat să împartă celula, ani de zile, cu deţinuţi fumători. În favoarea lui Elefteriadis au stat zecile de cereri prin care solicita, în perioada 1992-1999, să fie mutat într-o celulă de nefumători.

A fost imitat nouă ani mai târziu

Anesti Elefteriadis nu este singurul care și-a tranșat victima. Modul de operare avea să fie copiat aproape la indigo în iunie 2001. Un alt criminal din Galaţi a devenit celebru, Grigore „Gogu” Palade. Presa i-a spus Măcelarul din Galați. Avea 38 de ani la comiterea faptelor.

Părea să fie un om cât se poate de normal. În vârstă de 38 de ani, el avea o familie reuşită, doi copii, un serviciu stabil şi o mulţime de prieteni. Anchetatorii au stabilit că lui Grigore Palade îi plăcea să joace table cu prietenul lui, Costică Ghenea (40 de ani). Acesta locuia singur într-o casă de pe strada Războieni din Galaţi. Soţia lui plecase la muncă în Spania şi-i trimitea de acolo bani. Jocurile de table erau frecvente între cei doi. Luau și o sticlă de tărie, ca să aibă mai mult chef când aruncat zarurile.

Uneori se jucau şi pe bani. Enervat de faptul că Palade îi câştigase o sumă oarecare la joc (circa 20 de dolari), Ghenea i-a cerut banii înapoi. Însă Palade a refuzat acest lucru. S-au certat, s-au îmbrâncit, până când ”Măcelaru” a pus mâna pe cuțit.

L-a tranșat, apoi a încercat să iasă din țară

Potrivit raportului medico-legal, au fost cel puţin zece răni, dintre care trei foarte grave. Victima a murit în doar câteva secunde. Gogu s-a apucat să-şi taie prietenul în bucăţi, folosind un topor şi un cuţit. „A aşezat jos, pe hol, cadavrul victimei şi a început să îl tranşeze precum un măcelar. I-a tăiat, pe rând, picioarele şi mâinile, i-a secţionat organele genitale şi i-a scos organele interne. Apoi a despărţit capul de trunchi şi l-a aşezat într-un lighean, pe care l-a învelit cu mai multe haine. A aşezat bucăţile de cadavru în două pungi de plastic şi într-o valiză, după care a încercat să ascundă toate urmele crimei.

A spălat gresia de pe hol, cada şi chiuveta, dar nu a reuşit să înlăture urmele de sânge de pe pereţi. Înainte să părăsească imobilul, a sustras o sumă de bani şi mai multe bijuterii din aur din casa victimei, după care a plecat în grabă, uitând să îşi ia de pe masuţa din hol mai multe documente cu care venise”. Este descrierea faptelor din rechizitoriu, bazată pe mărturia ucigaşului şi pe concluziile legiştilor.

Gogu Palade ştia că nu avea cum să iasă legal din ţară şi că, probabil, era  dat în urmărire. După o călătorie cu trenul şi „la ocazie”, pe ruta Galaţi-Bucureşti- Oradea, a încercat să găsească o călăuză care să-l ducă ilegal în Ungaria. Trecuseră deja zece zile de la crimă. A apelat la un şofer de TIR, însă acesta văzuse deja la televizor o ştire cu semnalmentele criminalului și a anunţat Poliţia. Palade a fost încătuşat şi trimis la Galaţi. Cu toate că în prima fază el a negat că ar avea vreo legătură cu crima, în cele din urmă a recunoscut. A fost condamnat, în 2003, la închisoare pe viaţă. Sursa: evz.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre