Simona Ionescu / Redactor Șef

Povestea nespusă a lui Tituba, femeia care a declanșat vânătoarea de vrăjitoare din Salem

Povestea nespusă a lui Tituba, femeia care a declanșat vânătoarea de vrăjitoare din Salem
Vânătoarea de vrăjitoare din Salem este, fără îndoială, cea mai mare manifestare de isterie în masă din Statele Unite până în prezent. Dar știați că procesele bizare de vrăjitoare au început cu o singură femeie? Aceasta este povestea lui Tituba și modul în care acțiunile ei au declanșat renumita Vânătoare de vrăjitoare din Salem.

Istoria timpurie a lui Tituba este încă un mister. Istoricii nu înțeleg pe deplin viața pe care Tituba a dus-o înainte de zilele ei din Salem. S-a născut într-un sat Arawak din America de Sud și s-a mutat în Barbados în copilărie pentru a servi ca sclavă. Ulterior a fost cumpărată de un preot puritan, Samuel Parris, care a luat-o cu el la Boston. În 1689, Parris a obținut un nou loc de muncă ca preot al satului Salem. Cu toate acestea, lucrurile din gospodăria Parris au luat rapid o întorsătură urâtă.

La începutul anului 1692, Tituba a jucat un joc ciudat cu fiica lui Parris, Betty Parris, și vărul ei, Abigail Williams. Trio-ul a aruncat un ou în apă cu speranța că va dezvălui viitorii soți ale fetelor. În schimb, au văzut sicrie. Destul de neliniștitor, nu? La scurt timp după joc, Betty și Abigail au început să sufere de simptome medicale ciudate. La scurt timp, se confruntau cu crize convulsive, dureri ale întregului corp și alte dureri ciudate. Tituba a crezut că Diavolul ar putea fi în spatele suferinței fetelor. Așadar, împreună cu soțul ei și vecinul lor, Tituba a creat o gustare sigură pentru a dezvălui rădăcina durerii lor: un „tort de vrăjitoare”.

O mărturisire bizară

Tortul de vrăjitoare – care a inclus urină de la Betty și Abigail – a fost dat câinelui lor în speranța că fecalele acestuia vor releva numele persoanei care îi vrăjeste. În realitate, tortul de vrăjitoare nu a realizat prea multe. Pe măsură ce starea fetelor se înrăutățea, era clar că patrupedul nu putea face prea multe pentru a dezvălui o perspectivă asupra simptomelor. Cu toate acestea, Betty și Abigail au decis să arate cu degetele către femeile din sat pentru că le-au vrăjit … inclusiv Tituba. Astfel, Tituba avea deja o pată pe reputația ei. Din păcate, mărturia ei nu a fost una credibilă, 

În timp ce Sarah Osborne și Sarah Good – celelalte două femei acuzate – și-au negat implicarea în ritualuri de vrăjitorie, Tituba nu a făcut-o. Mărturia ei a fost bizară, dramatică și revelatoare. Tituba a mărturisit rolul ei în acuzațiile de vrăjitorie. „Diavolul a venit la mine și mi-a cerut să-l servesc”, a recunoscut ea. Când a fost întrebată dacă a jucat vreun rol în boala lui Betty și Abigail, ea a spus: „da, dar nu le voi mai răni”. Ea a descris chiar că a vorbit cu diferiți demoni care comunică prin animale pentru a o determina să îndeplinească cererea Diavolului. Dar cum a dus exact mărturisirea ei la cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istorie?

Începutul vânătorii de vrăjitoare

Deși această mărturisire este destul de remarcabilă, s-ar fi putut datora parțial naturii abuzive a deținătorilor de sclavi din Salem. De asemenea, poate că a făcut-o pentru a evita să fie torturată sau arsă pe rug. Cei care și-au mărturisit crimele aveau șanse mai mari de a merge la închisoare decât de a fi condamnați la moarte. Indiferent de motiv, mărturisirea ei „vinovată” a declanșat adevăratul început al vânătorii de vrăjitoare din Salem.

După ce Tituba părea să admită faptul că Diavolul era prezent în Salem, tot iadul s-a dezlănțuit (la propriu). Vânătoarea de vrăjitoare din Salem a dus la urmărirea și capturarea a zeci de femei, bărbați și copii nevinovați. Ironia nefericită a situației a fost că, după ce au început procesele și Tituba a intrat în închisoare, ea și-a retras mărturisirea. Ea a susținut că a fost abuzată și că vrea să se protejeze pledând vinovată pentru vrăjitorie. Cu toate acestea, a fost mult prea târziu pentru a retrage consecințele mărturisirii ei. Liderii Vânătorilor de vrăjitoare din Salem au continuat să captureze și să acuze mult mai mulți oameni nevinovați de vrăjitorie pe parcursul anului 1692.

Foto: History 101

Prințul Charles, furios pe povestea cu Martin Bashir și prințesa Diana. BBC își cere scuze

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre