Simona Ionescu / Redactor Șef

Prințesa blestemată din pivnița Cetății din Ardud. Fascinanta poveste a unui loc bântuit

Prințesa blestemată din pivnița Cetății din Ardud. Fascinanta poveste a unui loc bântuit
Orașul Ardud, din județul Satu Mare, este o atracție pentru turiștii dornici să afle povești cu prințese și fantome. La cetatea din oraș au parte de astfel de experiențe. O tânără bântuie pivnițele și se spune că doar un tânăr o poate dezlega de blestem.

Legenda spune că Vilma era  fiica lui Francisc Rakoczi al II-lea, principe al Transilvaniei. Pentru a afla secretul galeriilor concepute pentru a lua prin surprindere dușmanii, austriecii au trimis în cetate un ofițer tânãr și chipeș. Militarul  a sedus pe tânăra fată și-a dus misiunea la bun sfârșit. Însă, Francisc Rakoczi nu și-a iertat fata, asupra cãreia a aruncat grele blesteme.

Prințesa a fost blestemată să nu cunoască fericirea şi să umble nemăritată prin subteranele cetăţii Ardud

Prințesa blestemată din pivnița Cetății din Ardud. Un loc bântuit.

Cetatea Ardud  a fost una dintre cele mai puternice fortificaţii ale Transilvaniei, Acum, atrage din ce în ce mai mulţi turişti interesaţi de istoria ciudată a locului. Este vorba de fata blestemată despre care se spune că bântuie şi astăzi pivniţele cetăţii. Fortăreaţa a fost refăcută recent, iar 20.000 de vizitatori i-au trecut pragul în fiecare an.

Cetatea Ardud se află la mai puţin de 20 km de Satu-Mare, la marginea Drumului European E81. Documentele arată că ridicarea fortãreţei a început pe la 1481, iar construcţia s-a întins pe mai mulți ani. Începuturile ei sunt legate de numele lui Bartolomeu Dragfy, voievod al Transilvaniei. Acesta s-a remarcat ca un iscusit comandant militar, luptând alãturi de Matei Corvin, dar sprijinindu-l și pe Ștefan cel Mare.

Cetatea a fost impresionantă prin dimensiunea şi prin forma ei. Documentele spun că înălţimea turnurilor cetăţii aveau în jur de 43 de metri înălţime şi zidurile erau de 12 metri. O cetate construită din piatră în stil renascentist.

Povestea prințesei blestemate Vilma

În 1730, fortificația a intrat în posesia familiei Karolyi, care a renovat fortificația ca cetate-castel. Cetatea are o pivniță uriașă, ca un labirint.

De pivnița întunecatã este legată legenda Vilmei, fiica lui Francisc Rakoczi al II-lea, principe al Transilvaniei. Se spune cã austriecii au trimis în cetate un ofițer tânãr și chipeș, care sã o seducã pe fiica principelui. Voiau să afle secretul galeriilor concepute pentru a lua prin surprindere dușmanii. Militarul și-a dus misiunea la bun sfârșit, dar Francisc Rakoczi nu și-a iertat fata, asupra cãreia a aruncat grele blesteme.

Unul dintre blesteme este ca ea să nu poată să cunoască fericirea şi să umble nemăritată prin subteranele cetăţii. Apare când ca fecioară nemăritată care plânge, când ca şi şarpe sau ca şi broască. Cine vrea să o dezlege de acest blestem trebuie să o sărute în toate cele trei ipostaze.

După ce a trecut de  ritualul cu cele trei fantome, tânărul trebuie s-o urmeze în pivniţă. Acolo, prinţesa îi arată tot tezaurul compus din arme, aur, argint şi nestemate.

De la începutul ritualului şi până la sfârşit tânărul nu are voie să privească înapoi pentru că se va preface în stâncă de piatră. Bătrânii povestesc că au existat mulți bărbați care au încercat să o scape de blestem. Niciunul nu a revenit în viață din pivnița cetății ca să poată spune ce a văzut.


Misterul fantomei zgomotoase. A adus ploaie cu pietre peste o casă

Loc unic în România. Moartea cu coasa rânjește la credincioși

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre