Simona Ionescu / Redactor Șef

Regina care a schimbat istoria Angliei a avut un destin tragic. Sufletul ei bântuie și acum neliniștit

Regina care a schimbat istoria Angliei a avut un destin tragic. Sufletul ei bântuie și acum neliniștit
Anglia are o istorie fascinantă în spate, care se întinde pe mai mult de un mileniu. De la monumentul misterios Stonehenge, invaziile vikingilor, perioada evului mediu și până la epoca regilor și reginelor care continuă și azi în vremurile moderne, Anglia a reprezentat întotdeauna tărâmul poveștilor care s-au îmbinat într-un mod fascinant cu realitatea istorică.

Imperiul Britanic a fost condus de-a lungul vremii de regi și regine care și-au lăsat fiecare amprenta în cărțile de istorie. Printre ele, Elisabeta I, ultimul monarh care a aparținut de Casa Tudor și totodată considerată unul dintre cei mai importanți monarhi ai țării sale. După ea, cea care i-a purtat numele, Elisabeta a II-a, avea să poarte cu mândrie acest nume și să-și câștige la rândul ei locul fruntaș de necontestat în istorie. 

Elisabeta I a fost una dintre cele mai importante regine ale Angliei
Sursa foto: Biography

Elisabeta I, sau „regina fecioară” cum i s-a mai spus de atâtea ori, a ales să nu se căsătorească niciodată. În spatele acestei decizii însă s-a aflat o mare traumă. Mama ei, Anne Boleyn, a murit în mod tragic, decapitată la ordinele soțului Henric al VIII-lea. 

Anne Boleyn, motivul pentru există și azi religia anglicană 

Povestea începe cu regele Henric al VIII-lea, care a avut de-a lungul vieții șase soții. Prima sa soție, Catherine de Aragon, era o catolică convinsă. Catherine nu reușise să îi dea regelui decât o fată, pe nume Mary, dar și o serie de sarcini pierdute. 

Supărat, Henric s-a îndepărtat ușor dar sigur de soția sa și a căutat în altă parte. Astfel a cunoscut-o pe Anne Boleyn, fiica unui nobil. S-a îndrăgostit de ea și a vrut să o ia de soție, însă lucrurile nu erau atât de simple, căci Biserica de la Roma, în frunte cu Papa, s-a opus vehement unui divorț între rege și regina Catherine de Aragon. 

Henric al VIII-lea a inventat o nouă religie pentru Anne Boleyn 

Deoarece nu a putut obține divorțul de Catherine de Aragon la acea vreme, regele a întreprins acțiuni drastice. S-a desprins astfel de Biserica Catolică și, pentru a obține ce își dorea, a înființat Biserica Anglicană și s-a pus în fruntea ei. A divorțat apoi de Catherine, pe care a exilat-o împreună cu fiica ei Mary și s-a căsătorit cu Anne Boleyn, pe care a și încoronat-o regină.

Henric al VIII-lea a avut șase soții.
Sursa foto: Wikipedia

Când Anne a născut o moștenitoare (Regina Elizabeth I), Henric al VIII-lea a fost dezamăgit că nu are un băiat. Când relația dintre Anne și Henric s-a deteriorat, el a pus ochii pe curtezana Jane Seymour, cea de-a treia sa soție. Cu toate acestea, Anne a rămas din nou însărcinată. Copilul s-a născut mort, iar Henric, disperat să scape odată pentru totdeauna de Anne, a acuzat-o de trădare.

Anne Boleyn a fost decapitată la ordinele lui Henric al VIII-lea

Execuția ei la Turnul Londrei a fost programată pentru 18 mai 1536, dar a avut loc pe 19, în timp ce regele aștepta ca un călău foarte priceput să sosească la Turn din Franța. Aceasta a fost singura dorință pe care i-a îndeplinit-o lui Anne, aceea de a avea un călău care să nu o facă să sufere prea tare. 

Ironia, dar și karma probabil, aveau să decidă ca micuța Elisabeth, fiica lui Anne, să fie cea care moștenește tronul. Henric al VIII-lea a murit bătrân, bolnav de gută și fără moștenitori băieți. Iar cea care i-a transformat marele imperiu avea să fie chiar fiica femeii pe care a ucis-o cu brutalitate. 

Sufletul chinuit al lui Anne Boleyn nu și-a găsit pacea nici azi 

Dincolo de poveștile consemnate de istorie, folclorul și-a făcut treaba excelent în cazul reginei decapitate. O serie de castele unde a trăit Anne Boleyn se spune că sunt bântuite și acum de sufletul acesteia. 

Marwell Hall, bântuit de Anne Boleyn și acum
Sursa foto: Hauntedrooms

O legendă spune că Anne Boleyn este înmormântată la Biserica Salle, ceea ce ar putea explica de ce uneori este văzută acolo. De asemenea, se spune că este văzută plimbându-se pe terenurile Yewtree Walk la Marwell Hall, unde Jane Seymour și Henric al VIII-lea s-au plimbat în timp ce își planificau nunta. 

Turnul Londrei, locul în care Anne și-a găsit sfârșitul 

Desigur, au fost multe persoane care au pretins că au văzut fantoma lui Anne Boleyn la Turnul Londrei, deoarece acesta a fost locul morții sale groaznice. Una dintre cele mai celebre observații a avut loc în 1864. Militarul General Dundas a spus că a văzut-o pe Anne Boleyn sub forma unei figuri albe fantomatice.

Anne Boleyn a fost închisă în Turnul Londrei înainte de a fi decapitată
Sursa foto: Hauntedrooms

Aceasta se îndrepta către un gardian, iar picioarele îi pluteau prin curtea în care a fost ținută prizonieră înainte de a fi ucisă. Gardianul, crezând că ea este reală, a încercat să o alunge împingând-o cu baioneta lui, dar, desigur, acest lucru nu a avut niciun efect. Realizând că a văzut o fantomă, gardianul a leșinat imediat.

Curtea marțială militară ar fi vrut să îl acuze pe gardian de leșin în timpul serviciului și de părăsirea postului. Cu toate acestea, a fost salvat de acest lucru de către General Dundas, care a depus mărturie la procesul său.

Castelul Windsor, un alt loc în care e prezentă fantoma chinuită a lui Anne 

Chiar dacă Castelul Windsor este locuința regelui, dar și este cel mai vechi castel locuit din întreaga lume, legenda spune că Anne Boleyn a fost văzută rătăcind prin sălile palatului de nenumărate ori.

Castelul Windsor ar fi și el bântuit

Se spune că au fost făcute câteva poze cu fantoma lui Anne Boleyn la Windsor, dar dacă acestea sunt verificabile sau nu este o altă întrebare.

Coliba Dean a fost locuința Annei pentru câteva ore, și s-a spus că a fost văzută stând la fereastra sa, iar o poveste spune că a fost văzută fugind pe unul dintre coridoarele castelului, în timp ce își ținea capul în mâini. 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre