Simona Ionescu / Redactor Șef

Regina Maria vizitează Pelișorul și după moarte. Fenomenul inexplicabil din fiecare an i-a lăsat muți pe oamenii de știință

Regina Maria vizitează Pelișorul și după moarte. Fenomenul inexplicabil din fiecare an i-a lăsat muți pe oamenii de știință
Regina Maria, „poate cea mai complexă personalitate din întreaga noastră istorie“, așa cum o numesc oamenii de știință își face simțită prezența și acum. Iată ce se întâmplă la Pelișor.

An de an, în luna iulie, aproape de data în care regina Maria a trecut în neființă, la Castelul Pelișor din Sinaia se întâmplă un lucru greu de înțeles.

Potrivit informațiilor oferite cu ceva timp în urmă de muzeografii Peleșului, în fiecare an, în iulie, aproape de data în care Regina Maria a trecut la dreapta Domnului, Salonul de Aur al Castelul Pelișor se umple de un parfum de violete indiene. Parfumul iubit de Regina Maria a României.

Violetul, culoarea de doliu de la înmormântarea Reginei

„Nu este o invenţie, este un fenomen ezoteric pe care nu putem să-l gestionăm şi nici să-l explicăm“, au afirmat muzeografii. Cei care au iubit-o și o iubesc pe una dintre cele mai puternice femei ale României știu că aceasta avea o pasiune pentru culoarea mov, o culoare a puterii și tainei, asociată de secole cu regalitatea.

Regina a ales cât mai multe ținute în această nuanță, iar la înmormântarea Suveranei, nu negrul a fost culoarea de doliu, ci violetul. Și tot Regina a început să iubească la nebunie esența de violete încă din copilărie, perioadă în care și-a petrecut verile în Malta, la Palatul San Antonio.

În acel loc mirific, mama Reginei, fiica Țarului Alexandru al II-lea, Marea Ducesă Maria Alexandrovna  plantase un strat de violete „de Rusia“. Violeta care aveau un parfum ce Regina l-a păstrat toată viața în amintire.

Parfumul preferat al Reginei Maria era din violete de pe coasta Pacificului

În anul 1922, Regina Maria a devenit imaginea casei de parfumuri Jean-Francois Houbigant. Unul dintre parfumurile sale preferate era „Quelques Flores Royale”, obținut din santal, vanilie, trandafir şi violete. Dar parfumul pe care l-a iubit Regina Maria până la sfârșitul vieții a fost unul exclusivist, pe care l-a primit în anul 1925 de la Maharajahul de Kapurthala.

„În 1925, Maria primeşte de la Maharajahul de Kapurthala, din India, un flacon bătut în pietre scumpe, în care se afla parfum exclusivist, de violete exotice de pe coasta Pacificului. Parfumul devine preferatul reginei până la sfârşitul vieţii sale“, au povestie muzeografii. Regina nu se despărțea niciodată de acesta, iar după ce trecea prin Castelul Pelișor, reședința Suveranei și a lui Ferdinand, acesta persista mult timp în încăperi.

Ciudat sau nu, la câteva devenii de la moartea Reginei, parfumul se simte din nou. Muzeografii spun că ei înșiși au simțit un parfum la Pelișor, dar și mulți turiști, iar explicația apariției acestuia nu poate fi dată de nimeni.

Mirosul de parfum este confirmat și de scriitorul Radu Sergiu Ruba

La rândul său, scriitorul Radu Sergiu Ruba a povestit despre aroma acestui parfum în articolul „Doliu violet“, povestind cum aceasta apărea și dispărea în mod inexplicabil. Acesta susține că parfumul nu se simte doar în luna iulie, ci în momente istorice importante.

„Apariţiile“ au avut legătură nu doar cu luna iulie, ci şi cu anumite momente istorice importante. Există mărturii că imediat după abdicarea forţată a Regelui Mihai I, în decembrie 1947, şi plecarea acestuia de la Sinaia (în ianuarie 1948) în încăperile unde Regina îşi petrecuse timpul, s-a simţit acel parfum exotic de violete indiene.

Când s-a mai simțit parfumul Reginei

Alte momente în care a fost semnalat au fost 10 mai 1948 (până la 23 august 1945 a fost ziua naţională a României), 25 octombrie 1948, ziua de naştere a Regelui Mihai, 8 noiembrie 1948 (ziua Sf. Mihail şi Gavril, onomastica Regelui Mihai), 30 decembrie 1948, când se împlinea un an de la abdicarea forţată şi proclamarea Republicii Populare Române-30 decembrie 1947).

Dar și pe 8 noiembrie 1950, cu ocazia unui sejur al comunistului Chivu Stoica, la Sinaia, pe 7 ianuarie 1958, la moartea lui Petru Groza, şeful primului guvern comunist şi pe 19 martie 1958, la moartea liderului comunist Gheorghe Gheorghiu Dej, a menționat scriitorul.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre