Simona Ionescu / Redactor Șef

Stafia proiectată pe nor. Fenomen ciudat în Ceahlău

Stafia proiectată pe nor. Fenomen ciudat în Ceahlău
Un turist a avut o experiență ciudată, într-o excursie în masivul Ceahlău. Pe un nor a părut o umbră, iar bărbatul a apucat să o filmeze pentru câteva secunde. Se afla la cota 1800 în fața cabanei Dochia când a văzut un fel de stafie.

Mulți oameni spun că au avut parte de fenomene paranormale. Iată cî în zilele noastre apar fotografii și filmulețe cu lucruri bizare. Un bucureștean a avut parte de o întâlnite ciudată.

Stafia proiectată pe nor. Fenomen ciudat în Ceahlău

Un turist, în timp ce se afla la cota 1800 în fața cabanei Dochia, din masivul Ceahlău. A surprins un fenomen rar.  A văzut o siluetă umană proiectată pe un nor.

Umbra ar fi putut fi a turistului sau a unuia dintre cei care l-au însoțit în ascensiune.

Într-un filmuleț de câteva secunde postat de Gabriel Bârlăţeanu, pe rețelele de socializare, se aude cum cineva, întreabă ce se vede. Urmează apoi discuții neinteligibile, ultima replică fiind „să așteptăm să mai iasă soarele”, scrie ziarbicaz.ro. Oamenii nu s-au speriat, dar au căutat să găsească o explicație.

Ar putea fi un fenomen optic

Fenomenul optic are o explicație științifică, se numește Gloria Spectrul Broken și poate fi observat mai ales în munți. Termenul de Spectrul Broken derivă de la punctul culminant al lanțului muntos german Harz Broken situat la o altitudine de 1142 de metri.

Acest fenomen optic  este, de fapt, umbra mărită a unui obiect sau unei siluete privită din vârful unui munte. Are loc când în atmosferă sunt nori formați din picături de apă uniforme sau deasupra ceții.

Umbra siluetei poate fi înconjurată, în cele mai multe cazuri, de un cerc luminos. Pentru a vedea umbra este necesar să ai soarele în spate.

Cu cât picătura de nor se află mai jos, cu atât umbra va apărea mai mare, iar mișcarea continuă a norilor va face ca ea să se miște dând impresia că este vie.

Formarea se datorează picăturilor care difuzează lumina soarelui creând fenomenul colorat de dispersie, scrie evz.ro.


Număra caprele negre, când a văzut pe cer ceva miraculos. ”Nu am mai văzut niciodată așa ceva”

Misterul fantomei zgomotoase. A adus ploaie cu pietre peste o casă

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre