Simona Ionescu / Redactor Șef

Trupul căpitanului Titanicului nu a fost niciodată găsit. Ultimele momente din viață rămân un mister

Trupul căpitanului Titanicului nu a fost niciodată găsit. Ultimele momente din viață rămân un mister
Știm acum ce s-a întâmplat cu submarinul Titan, care a făcut implozie în apropierea epavei celebre. Nici după atâția ani de la scufundarea Titanicului nu s-a aflat ce s-a întâmplat cu Edward Smith, celebrul căpitan al vasului, cu 40 de ani petrecuți pe mare, când icebergul l-a lovit. Nici căpitanul submarinului nu va fi găsit vreodată.

Nu a știut nimeni unde se afla în acel moment căpitanul vasului și niciodată nu s-a găsit trupul acestuia. Fusese avertizat prin radio să nu mai înainteze cu vaporul fiindcă îl așteaptă ghețari pe traseu, e noapte și vizibilitatea e foarte redusă. Aproape la fel a primit avertizări și căpitanul submarinului cu privire la rezistența lui Titan la presiunea apei din adâncuri și chiar el avea temeri în această privință, au declarat surse din cercul lui de specialiști. Ciudate coincidențe.

Scufundarea Titanicului a fost una dintre cele mai grave dezastre maritime din toate timpurile când, în doar câteva ore, au murit peste 1.500 de pasageri și membri ai echipajului. Despre cum s-a stins căpitanul, nu s-a aflat niciodată. În cartea „Titanic. Sfârșitul unui vis”, Wyn Craig Wade notează că „Smith a avut cel puțin cinci morți, de la una eroică, la una rușinoasă”. Pe de altă parte, au existat și zvonuri că acesta ar fi supraviețuit…

O carte poștală In Memoriam care îi comemorează pe căpitanul Edward Smith și membrii orchestrei. A fost publicată în mai 1912

„Am știut că vom muri în curând”

La prima vedere, Smith n-a schițat nici un gest din care să reiasă că îi este frică, dând impresia că e același bărbat curajos până la sfârșit. Dar o supraviețuitoare a Titanicului a declarat că l-a văzut emoționat. „L-am văzut pe căpitanul Smith emoționându-se; pasagerii nu ar fi observat, dar eu am observat. Am știut atunci că vom muri în curând”, a scris la scurt timp după dezastru, May Sloan, o stewardesă supraviețuitoare a Titanicului.

Care este adevărul despre moartea căpitanului Smith

Ultimele clipe ale căpitanului Smith rămân o enigmă pentru toată omenirea. Primele ziare, unde se presupune că ar fi existat declarații de la martori oculari susțin că acesta s-ar fi împușcat, dar nimeni nu poate confirma că e adevărat.

Epava Titanicului ascunde și acum mistere

La rândul său, radio-operatorul Harold Bride, un martor credibil, a spus că l-a văzut pe Smith „aruncându-se în mare”. Alte persoane au afirmat că ar fi fost măturat de un val, apoi a ajuns din nou pe navă și s-a scufundat odată cu ea.

„Mă duc cu nava”

Nu în ultimul rând Harry Senior, un pompier de pe navă a relatat că l-ar fi văzut pe căpitan cum a sărit de pe navă cu „un copil strâns cu tandrețe în brațe”. Ar fi înotat până în dreptul unei bărci de salvare, a lăsat acolo copilul, apoi s-a întors la Titanic, ultimele cuvinte ale sale fiind „Mă duc cu nava.”

Cu nava sa s-a dus și veteranul din marină Paul-Henri Nargeolet, conducătorul submarinului Titan, alături de care au mai murit alte patru persoane.

Opinia lui Boris Johnson despre tragedia submarinului Titan, plecat spre epava Titanicului

Submarinul Titan, Foto oceangate.com

Fostul premier al Marii Britanii, Boris Johnson este acum editorialist la ziarul Daily Mail. În ediția de astăzi a publicat opinia sa despre călătoria spre adâncuri, aleasă de cei cinci bărbați din submarin.

Redăm un fragment: „Hamish Harding și prietenii săi au murit într-o cauză – împingând frontierele cunoașterii și experienței umane – care este tipic britanică și care mă umple de mândrie. Știu că vor fi mulți care vor spune că aventurierii au fost nebuni și că avem nevoie de reglementări împotriva unei astfel de tehnologii experimentale. Dar Harding și tovarășii săi încercau să facă un nou pas pentru umanitate, să popularizeze călătoriile subacvatice, să democratizeze fundul oceanului. Ei cunoșteau pericolele. În cuvintele nemuritoare ale căpitanului Scott, chiar înainte de a muri de frigul antarctic: „Ne-am asumat riscuri, știam că ni le-am asumat; lucrurile au ieșit la iveală împotriva noastră și, prin urmare, nu avem niciun motiv să ne plângem”.”

N.A. : Cine a fost căpitanul Scott la care se referă Boris Johnson? În iunie 1910, exploratorul Robert Scott a pornit din portul galez Cardiff, la bordul navei Terra Nova, cu destinația Antarctica. Scott era liderul unei expediții britanice private, iar scopul său și al camarazilor săi era să devină primii oameni care ajung la Polul Sud.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre