Mâine, de Sfânta Maria țineți ușile casei deschise pentru ca Preacurata să intre și să vă binecuvânteze. Nu vă tundeți și nu vă scăldați în ape curgătoare

Mâine, de Sfânta Maria țineți ușile casei deschise pentru ca Preacurata să intre și să vă binecuvânteze. Nu vă tundeți și nu vă scăldați în ape curgătoare
15 august este unul dintre cele mai așteptate momente de întreaga creștinătate. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este plină de tradiții.

Ca orice altă sărbătoare a Maicii Domnului, cea din 15 august este plină de obiceiuri păstrate din cele mai vechi timpuri.

De Sfânta Maria țineți ușile casei deschise pentru ca Preacurata să intre și să vă binecuvânteze. Nu vă tundeți și nu vă scăldați în ape curgătoare

Tradiția spune că pe 15 august nu e bine să mâncați mâncare gătită în această zi, pentru că vă puteți îmbolnăvi. De asemenea, e bine să nu aprindeți focurile, pentru că riscați ca gospodăriile să ardă. Pentru a fi feriți de toate relele, mergeți la biserică și tămâiați mormintele celor care au trecut în lumea drepților.

Culegeți flori și așezați-le la icoana Maicii Domnului

Tot tradiția spune că gospodinele trebuie să ducă la biserică prune și struguri, pentru a fi sfințite și ulterior împărțite celor nevoiași. E bine să fie culese flori și să fie puse la icoana Maicii Domnului.

După ce se vor usca, vor fi folosite ca plante de leac. Pe 15 august, nimeni nu are voie să muncească, nici în casă și nici în bucătărie, în caz contrar se va abate necazul asupra casei.

Ritualul fetelor necăsătorite

Există și un ritual pe care trebuie să-l facă fetele necăsătorite. Acestea trebuie să poarte o crenguță de ferigă în sân în ziua Adormirii Fecioarei și să roage cu tot sufletul la ea. Se crede că astfel Maica Domnului se va îndura și le va scoate în cale jumătatea.

Sub nici o formă nu aveți voie să vă tundeți în această zi sau să aruncați părul, pentru că nu va mai crește și veți cheli. De asemenea, nu aveți voie să faceți baie în apele curgătoare. Se spune că nu mai sunt curate, fiind spurcate de cerbi. Pentru ca Preacurata să intre și să vă binecuvânteze casa, țineți ușile deschise.

Sursă foto: playtech