Se poate să mănânci salată cu maioneză în zilele de post? Sigur că da! Aveți nevoie de câteva ingrediente ieftine și la îndemână.
Maioneză de post. Cum poți să o faci acasă
Maioneza de post face dintr-o banală salată un preparat cremos și delicios. Se poate face și fără ouă. Sunt mai multe feluri de a prepara acest sos atât de gustos.
Maioneză cu cartofi
- 2 cartofi
- 1 ceașcă de ulei
- zeamă de lămâie, după gust
- muștar, după gust
- puțină sare
Cartofii se curată de coajă și se fierb în apă cu sare. Se zdrobesc, se adaugă toate ingredientele de mai sus și se amestecă bine. Pentru un rezultat mai parfumat, puteți înlocui cartoful fiert cu țelină fiartă sau jumătate din fiecare legumă. Avantajul acestei rețete este că maioneza va avea o culoare frumoasă datorită cartofului.
Maioneză cu lapte vegetal
- 100 ml lapte de soia sau migdale
- sare și piper după gust
- muștar (opțional)
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- zeamă de lămâie după gust
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, altfel maioneză nu se va lega. Puneți în paharul blender-ului de mâna laptele, zeama de lămâie și ulei. Dați prin blender câteva secunde și veți vedea cum maioneza începe să se lege. Când ați terminat de mixat, adăugați sare și piper după gust.
Maioneză cu orez
- o cană de orez, fiert bine
- 2 căni ulei vegetal
- zeamă de lămâie după gust
- o cană lapte vegetal (soia sau migdale)
- o jumătate de linguriță de sare
Folosiți blender-ul vertical și paharul lui, unde veți pune orezul răcit bine, laptele, zeama de lămâie și sare. Se mixează totul la viteză mare. La final, se toarnă uleiul vegetal, câte o cană pe rând, și se mixează până când se omogenizează frumos.
Maioneză cu muștar
- 100 ml ulei
- 3 linguri muștar
- 1 linguriță de otet
Muștarul se subțiază cu puțin oțet, apoi se adaugă treptat uleiul, frecând în continuu. La acest sos se poate adauga o linguriță de zahăr, pentru a tăia gustul acru.
Maioneză simplă de post
- 2 cești de apă
- 2 linguri de făină
- 4-5 linguri de ulei
- un pic de apă rece
- zeamă de lămâie, după gust
- sare și piper, după gust
Se pune făină cu apă caldă la fiert și se amestecă in continuu până devine o cremă groasă. După ce se răcește, se amestecă cu mixerul, adăugându-se uleiul și zeamă de lămâie. Pe parcurs se adaugă puțină apă rece. La sfârșit se potrivește de sare și piper.
Salată orientală de post. Cu maioneză de muștar
Salată de legume cu maioneză și iaurt. O variantă lejeră a clasicei salate de boeuf
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook