Simona Ionescu / Redactor Șef

Mama care s-a aruncat cu copiii de pe bloc suferea de „complexul Medeea”. Tratatele de psihiatrie vorbesc despre asta

Mama care s-a aruncat cu copiii de pe bloc suferea de „complexul Medeea”. Tratatele de psihiatrie vorbesc despre asta
O dramă cumplită a zguduit Timișoara, ieri. O mamă de 32 de ani, cu doi copii minori, s-a sinucis și și-a omorât copiii, sărind în gol de pe terasa unui bloc cu 10 etaje.

Marți în jurul orei 10,00, o tânără din Timișoara și-a luat copiii de mână și a urcat pe terasa unui bloc cu 10 etaje din oraș, apoi a plonjat în gol cu aceștia. Femeia avea 32 de ani și era absolventă de Psihologie. Iuliana urma să se recăsătorească cu tatăl celor doi copii ai ei, o fetiță în vârstă de șase ani și un băiețel de trei ani. Pe fată, așa cum au arătat sursele noastre, plănuia să o dea, de anul următor, la colegiul de muzică, Ion Vidu. Femeia divorțase de soțul ei, dar s-au împăcat și trebuiau să se recăsătorească luna aceasta.

Tragedia s-a întâmplat pe bulevardul Dâmbovița. Locatarii blocului au fost cei care le-au descoperit trupurile și au sunat la 112. Medicii de la Serviciul de Ambulanță Timiș au constatat decesul mamei și al fiului ei, la fața locului. Cel de-al doilea copil, o fetiţă în vârstă de 6 ani, a fost preluat de un echipaj SMURD, însă, în scurt timp și fetița a decedat în urma rănilor.

Femeia a plecat cu copiii la grădiniță, dar și-a schimbat decizia pe parcurs

Motivația gestului femeii rămâne încă înconjurată de mister. Polițiștii au schimbat încadrarea faptelor: ucidere din culpă în cazul mamei, respectiv omor, în ceea ce privește copiii. Cazul a fost preluat de procurorii Tribunalului Timiș.

Locatarii blocului unde a avut loc sinuciderea nu o cunosc pe femeie. Ea a ajuns  la locul faptei cu o mașină. De dimineață pregătise copiii pentru grădiniță, luase chiar și un pachețel cu mâncare. Pe drum însă, s-a întâmplat ceva și a luat o cu totul altă decizie. În momentul în care a sărit cu copiii de pe bloc, fetița avea  în mână o jucărie colorată, care a fost găsită, de asemenea, pe caldarâm.

Foștii vecini povestesc că, după nașterea copiilor, s-a mutat din blocul în care locuia. În acest moment, foștii vecini sunt și ei profund șocați de cele întâmplate. Iuliana era cu adevărat o femeie deosebit de frumoasă. Și părea fericită și împlinită în viața sa de mamă a doi copii adorabili. Inclusiv fotografia de profil de pe rețelele de socializare era alături de cei mici.

Ultima postare a Iulianei

Iuliana nu era deloc activă pe rețelele de socializare. Nu se știe ce a determinat-o să își pună capăt zilelor. Ultima postare pe care Iuliana a făcut-o pe Facebook, a fost pe 8 martie. Este un citat motivațional, care ne poate duce cu gândul la educația copiilor săi. „Când educi mintea unui copil, nu uita să-i educi și inima”, a scris Iuliana pe Facebook.

„Testarea realității” – explicațiile unui celebru psihiatru

Cunoscutul psihiatru Gabriel Diaconu a fost întrebat despre resorturile interne care pot conduce spre o astfel de faptă, pe de o parte sinucidere, pe de altă parte pruncucidere, sau infanticid. Păstrând respect pentru durerea familiei, și atenție la nevoia lor de discreție, suntem totuși obligați să ne uităm atent la fenomen, susține acesta.

„Principala cale spre cupleta sinucidere/ pruncucidere este o tulburare acută, severă și teribilă cât privește testarea realității. Vorbim evident de psihoză. Psihozele sunt generate de – în covârșitoare parte – dificultatea creierului de-a formula coerent atât lumea intimă a individului, dar și relația cu mediul lui înconjurător. Elementul central al psihozei este delirul (cum spun americanii) sau ideația delirantă (cum spun ceilalți).

Ideea delirantă are o imensă diversitate. De la unele idei cu tentă mistică/ religioasă, la altele cu conținut profund paranoid, de prejudiciu, de persecuție, de urmărire, de influență, de contaminare/ posesie etc, natura lor se intersectează cu evenimente de viață care le alimentează natura veridică (pentru cel ce le gândește).

Numim asta în psihiatrie ”interpretativitate”, un termen curios, sec, dar important. Gândirea, spunem, are un caracter autonom. Omul nu și-o recunoaște ca fiind a lui. Numim asta ”influență xenopată”, adică ce simte omul este că ceva, sau cineva, dinafară explică gândurile dinăuntru.

Drept urmare viața psihică a omului se dezorganizează. Șocurile emoționale pe care le poate suferi îl aruncă într-un univers al cognițiilor bizare, chinuitoare. Capacitatea lui psihică poate fi serios afectată. Suicidul, aici, vine la capătul unui lanț de convingeri nefirești, care includ dimensiunea viață-moarte, anulează instincte de conservare și empatia față de altă persoană”, a explicat specialistul într-o postare pe Facebook.

Ce este „complexul Medeea”

„A doua cale spre sinucidere/ pruncucidere e întrucâtva controversată. I se spune ”complex Medeea”, pornind de la povestea Lânei de Aur, expediția argonauților și eroul mitic Iason.

În legenda cu pricina, iubirea Medeei pentru Iason este sfâșiată când acesta fuge, pe furiș, cu lâna de aur și o lasă pe Medeea în urmă, împreună cu cei doi copii ai lor. Din răzbunare, aceasta îi omoară. Carevasăzică, prin asta, protagonista poveștii acționează ca o ființă, deși sângeroasă, rațională, care aplică o pedeapsă definitivă tatălui trădător”, a mai transmis Gabriel Diaconu. Acesta aduce în discuție și controversa legată de posibilitatea că suicidul cu infanticid poate fi și rațional. Pe pagina sa de Facebook, regăsiți postarea integrală legată de acest caz.

Sursa foto: Facebook

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre