Simona Ionescu / Redactor Șef

Mâncare de dovlecei pentru leneși

Mâncare de dovlecei pentru leneși
A prepara mâncare gustoasă, sănătoasă și foarte rapid este, până la urmă, un deziderat al oricărei gospodine. Unele dintre rețetele clasice cu care am crescut fiecare dintre noi, pot fi adaptate ușor pentru a corespunde mai mult ritmul lui alert în care trăim azi.

Este și cazul acestei mâncări de dovlecei, pe care am numit-o pentru leneși, tocmai pentru faptul că nu necesită o pregătire prea atentă, iar rezultatul este mai mult decât satisfăcător. Este și cazul mâncării de dovleac. Uitați acum de curățat coaja sau de dat pe răzătoare, acesta este un preparat pentru persoane grăbite sau pentru leneși.

În această perioadă, piețele din toată țara oferă încă ultimii dovlecei proaspeți și fragezi. Ocazie cu care vă recomandăm să îi cumpărați și să-i pregătiți acasă după rețeta ce urmează. Aceste curcubitacee sunt foarte sănătoase și nu ar trebui să lipsească dintr-o dietă echilibrată. Dovleceii au un conținutului ridicat de potasiu, vitamina C și betacaroten. De asemenea, mai conțin calciu, fosfor, fier, magneziu, zinc și vitaminele B1, B2, B9. În plus, au puține calorii și glucide, 100 de grame de dovlecel conținând doar 12 calorii.

Rețetă de mâncare de dovlecei

Ingrediente: 3 – 4 dovlecei de mărime medie, cât mai proaspeți, puțin ulei de măsline, o legătură de mărar, sare, o lingură de făină (poate fi și de ovăz sau secară, ori de la orice alte cereale).

Mod de preparare: Spălați dovleceii, atent. Pentru a vă putea bucura de toate substanțele nutritive din aceștia, recomandarea medicilor este să îi gătiți cu tot cu coajă. După ce i-ați spălat, tăiați-i grosier, preferabil cuburi. Puneți puțin ulei într-o tigaie antiaderentă sau un wok, apoi începeți să căliți dovleceii, la foc mic, cu un capac pus deasupra. Practic, se prepară singuri. Aceștia vor lăsa apă suficientă cât să nu se prindă de recipient.

Când s-au înmuiat, trageți vasul deoparte și lăsați puțin să se răcească. Apoi adăugați sare după gust și o lingură generoasă de faină, pe care o amestecați, rapid, cu dovleceii gătiți, astfel încât să îi „lege” într-un sos delicat. În timpul amestecului, dovleceii gătiți se vor sparge, iar rezultatul va fi un fel de sos, neuniform, deosebit de gustos însă. În final, tocați deasupra mărarul proaspăt.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre