Prazul este simbolul naţional al oltenilor, făcut celebru de marele actor Amza Pellea în savuroasele momente cu Nea Mărin. Există multe metode de a găti mâncarea de praz, dar oltenii par să aibă cea mai dietetică variantă.
Postul Sfinților Apostoli este un post considerat ușor. Luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără ulei, marți și joi la fel, dar cu untdelemn și vin. Gospodinele obişnuiesc să ţină cont de ce au voie să gătească în post. Un preparat de post delicious este mâncarea de praz. Oltenii au cea mai bună rețetă.
Mâncarea de praz oltenească
Pentru a găti o mâncare delicioasă aveţi nevoie de 2-3 fire de praz, 3 cepe, o mână de măsline negre şi 2-3 linguri bulion de casă.
Modul de preparare
- Se pune într-o cratiţă foarte puţin ulei amestecat cu puţină apă şi se aruncă ceapa tocată mărunt peste care se presară puţină sare.
- Prazul se spală foarte bine, se curăţă de frunzele deteriorate şi se taie bucăţi nici prea mari, dar nici foarte mici.
- Când ceapa a devenit aurie, se pune în cratiţă şi prazul, adăugând şi nişte apă.
- Se lasă pe foc până când foile de praz sunt moi şi se adaugă puţin câte puţin apă de câte ori este nevoie.
- Când prazul a început să devină moale, se adaugă măslinele, după care se lasă să mai fiarbă câteva minute, iar la final se pune bulionul, încă puţină sare dacă este nevoie, piper şi pătrunjel.
- Optional, puteţi pune şi 2-3 căţei de usturoi sau felii de lămâie.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook