Mercurul a atins ieri un maxim de 38,1C în Suffolk, în Marea Britanie, devenind astfel cea mai caldă zi din 2022 și a treia cea mai caldă zi înregistrată vreodată, după 38,7C în Cambridge în 2019 și 38,5C în Kent în august 2003. Însă canicula continuă și ziua de azi ar putea deveni una istorică.
Oficiul britanic de meteorologie, Met Office, spune că noaptea trecută a fost cea mai caldă înregistrată vreodată în Marea Britanie, iar mercurul nu a coborât sub 25,9C. dimineața la ora 10.30 deja se înregistrau temperaturi de 35C în Londra și Cambridge, așteptându-se ca pe parcursul zilei să mai crească cu aproximativ 10 grade C.
Premieră: Marea britanie paralizată de caniculă
În fața caniculei, autoritățile nu mai au ce face. Doar să le recomande oamenilor să stea acasă, în timp ce țara a fost pusă pe „pauză”. Network Rail și firmele private de transport feroviar continuă recomandările: „nu călătoriți”. De altfel, pe unele trasee, nici nu se mai poate. Șinele de cale ferată s-au îndoit în Vauxhall (Londra) din cauza caniculei, ceea ce a provocat întreruperi între Waterloo și Clapham Junction. O altă șină îndoită de căldură, la Watlington, în Norfolk, a oprit circulația între Cambridge și Kings Lynn.
Căldura a provocat un haos feroviar major pentru navetiștii din întreaga capitală, fără ca trenurile Thameslink sau Great Northern să circule în nici o localitate din nordul Londrei, de la Blackfriars via St Pancras, sau de la King’s Cross sau Moorgate. Nici metroul londonez nu a mai putut circula pe multe dintre trasee, din cauze similare și a unor defecțiuni care au apărut.
Sute de școli închise pentru a proteja copiii de căldură
Cel puțin 171 de școli au fost închise, încă de luni, profesorii susținând că învățarea este imposibilă în sălile de clasă sufocante. Altele au anunțat că sistează cursurile de marți, spre disperarea părinților nemulțumiți de faptul că elevii trebuie să reia învățământul al distanță, pierd ceremoniile și excursiile de final de an.
Kevin Courtney, secretar general comun al Sindicatului Național al Educației, a declarat pentru Sky News: „În unele dintre școli ar putea însemna închiderea unei clase, în unele școli ar putea însemna închiderea mai devreme. Nu ne putem aștepta ca învățarea să se desfășoare pe o asemenea căldură”.
În același context, Robert Halfon, președintele comisiei pentru educație din Camera Comunelor, a cerut școlilor unde se mai fac ore, să facă „tot posibilul” pentru a menține sălile de clasă suficient de răcoroase pentru a evita închiderea. În afara unităților de învățământ au avut loc deja primele tragedii. Trei copii, unul de 13 și doi de 16 ani au murit înecați din cauza șocului termic, după ec s-au aruncat în apă ca să se răcorească, scrie Daily Mail.
Viața normală din Marea Britanie, anulată, până la răcoare
Încă de luni după-amiază, pentru prima dată în Marea Britanie viața normală a fost suspendată în unele părți ale țăriim din cauza căldurii fără precedent care a lovit țara.
Marți, Curtea Supremă din Londra a fost închisă pentru vizitatori din cauza căldurii și a unei defecțiuni la sistemul de aer condiționat. La intrarea în clădire a fost afișat un panou care explica problema, dar audierile au putut fi în continuare vizionate online.
Și spitalele au luat măsuri. Pentru a se putea focaliza pe urgențe, au anulat programările și operațiile non-urgente, deoarece sălile de operație s-au transformat în „cuptoare”, mai arată sursa citată.
De asemenea, lucrătorilor de la poșta britanică li s-a cerut să se întoarcă la birourile de sortare cu corespondența nedistribuită, de teamă că se vor îmbolnăvi din cauza căldurii.
Sursa foto: Daily Mail.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook