Actorul Octavian Cotescu a plecat dintre noi acum 35 de ani, pe 22 august 1985. Inima lui s-a oprit la 54 de ani. A fost căsătorit cu una din studentele sale, talentata actriță Valeria Seciu. Puțini știu că marele actor și-a schimbat numele din acte.
Octavian Cotescu, biografia
- Actorul s-a născut în nordul Moldovei, la Dorohoi, pe aceeași stradă cu frații Rodica și Ștefan Tapalagă. Strada Gloriei. Tatăl, Ilie Coteț, era maistru ceferist, iar mama, Anastasia, era casnică.
- Când Octavian împlinește 3 ani, tatăl se detașează cu serviciul la Iași, astfel familia Coteț va locui în pavilioanele CFR. La Liceul Național din oraș, îl avea coleg de bancă pe actorul de mai târziu, Petre Gheorghiu. Când Octavian avea doar 12 ani, părinții lui divorțează. Băiatul cel blând, cu senin în priviri, se maturizează pe loc.
- În 1943, Octavian pleacă alături de mamă, soră și bunicii materni la Timișoara. Liceanul Octavian Coteț se înscrie în 1944 la Liceul Militar din Timișoara, ajungând apoi la cel de la Pitești din cauza schimbărilor din învățământ. Revine un an mai târziu să-și termine cursurile la Liceul din Iași, timp în care pasiunea pentru teatru nu-i mai dă pace. A hotărât să se înscrie la Conservatorul de Artă Dramatică, împreună cu doi colegi: Petrică Gheorghiu și viitorul bariton Dan Iordăchescu.
Octavian Cotescu și-a schimbat numele
În 1950, Octavian Coteț termină Conservatorul de Artă Dramatică din Iași. A fost repartizat la Teatrul Municipal din București. Este primit de directoarea Lucia Sturdza Bulandra care avea să îi descopere uriașul talent. Regizorul Moni Ghelerter l-a sfătuit să-și schimbe numele în Cotescu. Doamna Bulandra propusese Coteanu, dar sugestia maestrului Moni a fost mai convingătoare.
Octavian Cotescu a debutat în 1951, la 20 de ani
Harul actoricesc a lui Octavian Cotescu l-a adus din nordul Moldovei, la București, în 1950, direct pe scena Teatrului Bulandra, la 19 de ani. A fost imediat remarcat pentru modul cu totul original în care interpreta personajele. A fost unul dintre preferații actori pentru Teatrul de Televiziune și pentru Teatrul Radiofonic, iar în memoria cinefililor Octavian Cotescu a rămas prin rolurile jucate în cele peste 50 de filme.
Cu Lucia Sturdza Bulandra, Octavian Cotescu va juca în spectacole memorabile timp de zece ani, până la dispariția acesteia, în septembrie 1961. La Teatrul de lângă Podul Izvor, Octavian Cotescu a excelat în zeci și zeci de spectacole sub îndrumarea unor regizori celebri. Curând, Octavian Cotescu a devenit actorul preferat la Teatrul de Televiziune și Teatrul Radiofonic, iar în film a debutat în 1961, în ”Portretul unui necunoscut”. Până la moartea sa prematură, Octavian Cotescu a jucat în peste 50 de filme. A avut roluri memorabile, iar vocea sa a fost prezentă în ”Păcală”, ”Toamna bobocilor” (1975) și ”Iarna bobocilor” (1977) (povestitorul). Unul dintre cele mai îndrăgite roluri a fost ”Costel”, din serialul TV ”Iubirea e lucru mare”, în care a jucat alături de Coca Andronescu – Tanța. Cuplul Tanța și Costel este și azi cunoscut din scheciurile care rulează pe Youtube.
Octavian Cotescu s-a îndrăgostit de o studentă
A fost un excepțional pedagog și a parcurs tot traseul academic, de la lector, la profesor universitar și rectorul IATC.
În anii ʼ60, era asistent la IATC și se îndrăgostește iremediabil de Valeria Seciu, studenta care îl iubea deja. Octavian Cotescu, mai în vârstă cu opt ani, a fost cucerit definitiv de șarmul, sensibilitatea și profunzimea Valeriei Seciu. După ce aceasta a absolvit institutul, în1964, cei doi se căsătoresc, iar în 1968 se naște fiul lor, Alexandru. Când Octavian Cotescu a murit, Alexandru avea 17 ani și curând a decis să intre în monahism. Este călugăr la Muntele Athos.
Citește și Maria Tănase a iubit cu patimă. Cine a fost iubitul secret
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook