Americanii îl văd mai des decât noi, căci marele nostru actor Marcel Iureș nu prea are loc în filmele românești. E adevărat, a atins o performanță de invidiat. El este cel mai bine cotat actor român la Hollywood. Are, peste ocean, o carieră artistică cu adevărat impresionantă. Construită după ce s-a consacrat în România prin roluri de compoziție, în teatru. Roluri care au atras aplauze de la milioane de spectatori.
Marcel Iureș nu prea are loc în filmele românești
Marele nostru actor nu prea are loc în filmele românești, dar e lăudat de critici oentru prestațiile sale în pelicule de Hollywood cu bugete gigantice.
A jucat, memorabil, în „Războiul lui Tom Hart” (alături Bruce Willis), „Misiune: Imposibilă” (Tom Cruise), „Layer Cake (Daniel Craig, protagonistul seriei „Bond”). Lista e lungă. Pe ea s e regăsesc pelicule celebre: „Interviu cu un vampir” (cu Brad Pitt), „Pacificatorul” (unde i-a avut parteneri pe George Clooney și Nicole Kidman) sau „Pirații din Caraibe: La capătul lumii” (Johnny Depp).
În tot acest timp, producătorii de filme din România aproape l-au evitat. Cu toate acestea, și în ciuda rolurilor de film în străinătate, Marcel Iureș nu s-a gândit niciodată să părăsească România. Rolurile din filmele de la Hollywood i-au oferit lui Marcel Iureș nu numai ocazia de a juca alături de nume mari ai cinematografiei mondiale dar și posibilitatea de a se muta, definitiv, acolo. A refuzat, chiar dacă, astfel a pierdut, probabil, câștiguri financiare fabuloase.
„Am avut destule oferte de a rămâne în SUA. Mi s-a propus să mă mut definitiv în SUA, dar am refuzat. Mi s-a spus că aşa vin milioanele de dolari, că trebuie să mă mut. Le-am spus: «Ok, stau în România, dar pot veni oricând, iau avionul şi vin când e cazul, ajung în 10-15 ore». Dar aşa nu voiau ei.
Nu regret alegerea făcută. Mi-ar fi fost greu să trăiesc într-o altă ţară, e greu să exişti într-o altă limbă decât cea maternă, chiar dacă tu cunoşti limba respectivă. Plus că aici e familia mea, aici e totul”, a declarat Marcel Iureș pentru Adevărul.ro.
„Avem geamantane întregi cu subiecte de care nu se atinge nimeni”
Pe scena TNB, actorul a glumit când a primit premiul UNITER: „O să mor de inimă. Şi oricum abia intru în a doua jumătate a vieţii. O să fie un imbold. Pe la 140 de ani se dau operele majore. Am doldora bagajele, am fost cleptoman toată viaţa. Mi-am însuşit şi de la domnul Pino, şi de la domnul Rebengiuc… de la madame Bulandra. De la regizorii minunaţi cu care am lucrat”.
Marcel Iureș a absolvit IATC în 1978. Debordând de talent, actorul s-a impus, rapid, la nivel teatral și cinematografic. Este unul dintre cei mai apreciați actori români. Și unul dintre pionierii teatrului independent din România, fondatorul Teatrului ACT.
Singurul regret este că prea puțin i-a fost exploatat talentul în filmele autohtone. E mai mult mâhnire. „Mă gândesc la filmul de dragoste, care nu a prea fost băgat în seamă la noi, a fost ignorat de cinematografia românească. Apoi, filmul psihologic contemporan.
Aici avem geamantane întregi cu subiecte de care nu se atinge nimeni, fie că e vorba de drame psihologice, filme de spionaj, drame cu eroi din Afganistan şi nenumărate alte posibilităţi, aproape infinite. Şi mai e filmul istoric, mă refer la filmul istoric de foarte bună calitate. Ar trebui rescris total, pornind de la realităţi, şi nu pe baza miturilor şi a comenzilor de la partid, aşa cum se făcea pe vremuri”, a spus marele actor.
Sursa foto: Adrian Pîcliașn
Iulia Albu, mai transparentă ca niciodată. Cine e Bau-Baul care o sperie cel mai mult
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook