Chiar și cei tineri se tem de un cutremur, deși nu au apucat unul ”serios”. Știu de la părinți și bunici ce teroare a fost în noaptea de 4 martie 1977. Românii stăteau liniștiți în fața televizoarelor, la un film bulgăresc, când s-a auzit un huruit sinistru. Apoi totul s-a mișcat, iar unele clădiri s-au prăbușit. Au murit 1.578 de persoane, printre care și zeci de vedete.
Au fost găsiți supraviețuitori, chiar și după 11 zile de la cutremur. Ultimul salvat, tânărul de 19 ani, Sorin Crainic, a stat sub dărâmăturile fostului bloc Continental, de lângă Piața Universității, nu mai puțin de 250 de ore, înainte de a fi salvat.
Toma Caragiu și Doina Badea, printre cei dispăruți în 1977
4 martie 1977, ora 21.22.22. Românii se uitau la la filmul bulgăresc „Dulce si Amar”. Un cutremur de 7.4 pe scara Richter a zguduit România. Cutremurul din 4 martie 1977 trezește și azi teamă.
Cutremurul a durat 55 de secunde de la ora 21:22:22. Pereții s-au prăbușit, geamurile s-au spart, multe clădiri au căzut. Printre victimele cutremurului din 1977 au murit și mari personalități.
În Capitală au căzut 32 de blocuri și clădiri mari, iar alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns clădirile de la Lizeanu colț cu Ștefan cel Mare, Continental-Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata și Nestor.
Sub ruinele blocului Continental din Piața Universității și-au găsit sfârsitul: Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț, poeta Veronica Porumbacu. Alte personalități care au pierit sub dărâmături au fost criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski și soția sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se afla în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital.
Ca prin minune, soțul, scriitorul Romulus Rusan (soțul Anei Blandiana), a fost găsit în viață sub mormanul de moloz. Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatră, în fața blocului Scala, care s-a prăbușit.
Se dau primele cifre ale dezastrului, pe 5 martie,: 508 morți. 2.600 de răniți. Printre cei morți au fost descoperiți și criticul literar Mihai Gafița, actrița Eliza Petrăchescu, iar cascadorul Tudor Stavru a murit în timp ce căuta supraviețutori.
Surorile Oanei Zăvoranu au murit la cutremurul din ’77
La cutremurul din ’77, au murit fetele gemene ale Marioarei Zăvoranu, Camelia și Adriana, surorile mai mari ale Oanei Zăvoranu. Fetițele,de nouă ani și jumătate, au pierit sub dărâmăturile blocului Casata, din zona Piața Romană, care s-a prăbușit. La cutremur au murit și părinții adoptivi ai Marioarei Zăvoreanu, familia Radu, dar și unchiul și mătușa ei.
Toma Caragiu, alți artiști și scriitori morți la cutremurul din ʼ77
În cutremurul din 4 martei 1977, au murit 1.578 de persoane, iar 11.321 au fost rănite. Printre cei morți în cumplitul cutremur a fost marele actor Toma Caragiu, dar și o mulțime de alți artiști și scriitori.
Pe 4 martie 1977, Toma Caragiu a vorbit la telefon cu familia şi cu mai mulţi prieteni. Marele actor nu a vrut să îşi părăsească locuinţa, deoarece soţia lui i-a spus că îl va suna la ora 21.30, pe telefonul fix. În momentul cutremurului, în casa lui Toma Caragiu se afla Alexandru Bocăneţ (33 de ani), regizorul care colabora cu marele actor român. Apartamentul lui Toma Caragiu a rămas aproape intact. Însă el a încercat să se salveze şi a ieşit din locuinţă, dar scările s-au prăbușit. Abia pe 10 martie, trupul său a fost găsit sub ruine. A fost identificat după claia de păr creț.
Personalități dispărute în cutremurul din ʼ77
Multe personalități ucise de cutremurul din ʼ77.
- Alexandru Ivasiuc, 43 de ani. Prozator și romancier de succes, a murit lângă blocul Scala.
- A.E. Baconski, 51 de ani, poet, prozator, eseist. A debutat cu Poezii, la 25 de ani, apoi a fost redactor-şef al revistei „Almanah literar”.
- Savin Bratu, 51 de ani, critic și istoric literar. A murit în apartamentul său din blocul Casata de la Piața Romană care s-a prăbușit.
- Daniela Caurea, 26 de ani, poetă de succes. A fost șefă de promoție a Facultății de Litere, profesor și traducător. A fost găsită de mama ei după șase zile de căutari disperate prin spitale.
- Mihai Petroveanu, 53 de ani, critic și istoric literar, căsătorit cu poeta Veronica Porumbacu, 55 de ani. Erau în vizită la A.E. Baconski și au murit cu toții.
- Mihai Gafița, 53 de ani, critic și istoric literar. A murit împreună cu soția sa, Ioana Gafița. A fost găsit sub dărâmături abia în ziua de 9 martie, cu o lovitură foarte puternică la tâmplă, în timp ce trupul soţiei sale nu a fost găsit niciodată.
- Eliza Petrăchescu, 65 de ani, actriță de teatru și film. A murit în apartamentul ei, din strada Brezoianu, lângă Teatru Mic.
- Tudor Dumitrescu, 19 ani, un pianist talentat.
- Filofteia Lăcătușu, 29 de ani, solistă de muzică populară. Abia se cazase împreună cu soțul ei, Gicu Simu, în fostul Hotel France, iar cutremurul i-a surprins în jumătatea de clădire care s-a prăbușit. Au fost găsiți îmbrățișați, după 24 de ore.
Doina Badea a murit cu toată familia
Doina Badea (37 ani) era în culmea carierei sale și avea o familie fericită când totul s-a sfârșit. Marele cutremur a ucis-o împreună cu soțul și cei doi băieți ai lor, în singurul bloc nou care s-a prăbușit, în cartierul Militari. După o mare decepție sentimentală, artista îl întâlnise pe Traian Zmeu, un bărbat care o iubea cu patimă pe artistă.
Cei doi au fost răsplătiți de Dumnezeu cu doi băieți: Bogdan-Traian şi Andrei-Claudiu. A fost identificată după verighetă.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook