Cutremurul catastrofal din ultimii 100 de ani, care a lovit România, nu a fost în 1977. Date istorice

Cutremurul catastrofal din ultimii 100 de ani, care a lovit România, nu a fost în 1977. Date istorice
Ei, bine, nu în 1977 a fost înregistrat cel mai mare cutremur produs vreodată în România. Au fost altele mult mai înfricoșătoare. Cel mai mare din toate a fost pe 10 noiembrie 1940. Atunci, au murit 593 de persoane, când nu existau atâtea clădiri din beton armat.

Cutremurul din 10 noiembrie 1940 a fost cel mai mare din istoria țării noastre. S-a simțit până la Moscova, Istanbul, Atena și Marsillia. Puteți să vedeți un ghid pregătit de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) pe YouTube.

81 de ani de la cel mai mare cutremur din istoria României

Cutremurele ne provoacă panică și frică, chiar dacă sunt mici. Seismul din 1977 a speriat câteva generații de români. Ruinele unor clădiri impozante, moartea unor artiști îndrăgiți ne-a speriat pentru totdeauna.

Pe 10 noiembrie, se împlinesc 81 de ani de la cutremurul vrâncean din 1940, amintește INFP.

”A fost cel mai puternic din România secolului XX. 7,7 magnitudine-moment, 150 km adâncime. Ora producerii 3.39, duminica, intensitate maximă: IX (n.r. Scara Mercalli)”, informează INFP.

Echipa de cercetători a institutului a realizat un ghid video „Bucureștii și Cutremurele” pe care îl puteți vizualiza pe canalul INFP de YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=yZvcTefASBg.

Scopul acestuia este de a atrage încă o dată atenția asupra nivelului ridicat al riscului seismic din România (foarte mare și în prezent).

Pe 10 noiembrie, se împlinesc 81 de ani de la cutremurul vrâncean din 1940

Pagubele produse de seismul din 10 noiembrie 1940

Pe scurt, cutremurul din 1940 a cauzat:

  • decesul a 593 de persoane aproximativ și 1271 răniți în România, din care 140 morți și 300 de răniți în București, în special datorită prăbușirii blocului Carlton. De asemenea, a cauzat decesul a 78 de persoane din Chișinău.
  • prima prăbușire din Europa a unui bloc înalt din beton armat – Blocul Carlton din București (finalizat în 1936).
  • avarierea unui număr mare de clădiri din apropierea epicentrului (precum Panciu, Mărășești, Focșani și Adjud) dar și din localități mai îndepărtate (precum Bârlad, Iași, Buzău, Tecuci și Galați).
  • cutremurul a fost simtit și la Sankt Petersburg, Moscova, Samara, Odessa, Istanbul, Atena si chiar Marseille.
  • Acest cutremur a avariat sever multe clădiri înalte din București. Nefiind reparate corespunzător (câteva fiind ulterior afectate și de bombardamentele din 1944), s-au prăbușit complet sau parțial la cutremurul din 1977. Printre acestea Blocul Casata, Scala, Wilson sau Belvedere.