Simona Ionescu / Redactor Șef

Marius Tucă, amintiri despre primii ani de presă. Cu Dan Diaconescu

Marius Tucă, amintiri despre primii ani de presă. Cu Dan Diaconescu
Marius Tucă are acum televiziune, Smart Tv, abia lansată. Nu mai scrie decât poezie. Dar anii de presă scrisă nu i-a uitat. Despre ei povestește în emisiunea „Dosare de presă”, realizată de Mirel Curea.

Tucă a vorbit despre debutul său în presă. Nu la București, ci la Caracal. Acolo a lansat primul ziar în decembrie ’89, alături de prietenului lui Dan Diaconescu.

Era foarte tânăr, puțin peste 20 de ani, dar visa să devină jurnalist încă din anii 80, dinainte de căderea comunismului. Atunci, însă, era greu să ajungi în singura facultate de ziaristică, „Ștefan Gheorghiu”. Trebuia să ai dosar beton, recomandat de organizația PCR (Partidul Comunist Român) din care musai trebuia să faci parte, să fii membru de partid.

Alături de un alt jurnalist celebru născut tot la Caracal, Dan Diaconescu, Marius Tucă a făcut o pasiune pentru gazetărie de foarte tânăr. La Revoluție era student la Drept, însă s-a lăsat contaminat de ideea lui Diaconescu de a face presă. În decembrie ’89 au lansat împreună primul ziar, „Mierea de viespi”. „Eu cu Dan ne cunoșteam de câțiva ani. Ne-am propus să facem presă încă din vremea lui Ceaușescu. Primul său articol a fost scris la 22 de ani, după un miting al opoziției. „Era nebunia aia de început”, s-a destăinuit Marius Tucă în emisiunea difuzată de EVZ Play.

Au venit la București, au lucrat la Curierul Național cu Horia Alexandrescu. Acolo au vândut și ziarele scoase fiindcă rețeaua de distribuție era în formare la începutul anilor 90. Iar românii erau avizi să citească majoritatea publicațiilor apărute după 1989. Apoi, când Dan Voiculescu a decis să facă un ziar, Tucă și Diaconescu s-au angajat la Trustul Intact și au lansat ziarul Jurnalul național.

Nu am avut idoli. Mă uitam la Cristoiu, genul ăla de presă îl descopeream atunci

La un moment dat, Marius Tucă s-a despărțit de cel al lui Diaconescu și a preferat să lucreze pe cont propriu, evitând găștile create în redacțiile ziarelor faimoase ale anilor ’90 și 2000. A fost director editorial peste două decenii la „Jurnalul național”, ziar pe care a avut ambiția să-l relanseze.

„Nu am avut idoli, modele. Sigur că mă uitam la Cristoiu, genul ăla de presă îl descopeream atunci. Am fost un tip solitar, vroiam să răspund total. Erau ședințe de sumar foarte aprinse (n.r. – la „Jurnalul național”), în care se discutau idei. Aveam îndoieli și îi întrebam. Erau oameni cu personalitate, oameni de presă scrisă. În lumea asta de acum nimeni nu se mai consultă cu nimeni”, mărturisește acesta. „Toți veneam de undeva, veneam cu niște năzuințe”, a completat moderatorul.  Tucă admite că mai păstrează și acum legitimația de ziarist.

Emisiunea o puteți viziona aici:  https://www.youtube.com/watch?v=iiOZ9LjGwvk&t=3s

Pepe, despre noua iubită. Mărturisiri despre experiențele sale cu Oana și Raluca

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre