Medicament anti-Covid, autorizat! Tratamentul revoluționar poate încheia pandemia

Medicament anti-Covid, autorizat! Tratamentul revoluționar poate încheia pandemia
În timp ce autoritățile europene se așteaptă ca noua variantă de Covid să fie predominantă în această iarnă în Uniune, britanicii anunță că au descoperit tratamentul.

Agenţia de reglementare în domeniul medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) a anunţat joi autorizarea tratamentului împotriva Covid-19 cu anticorpi monoclonali de la GlaxoSmithKline (GSK). Vestea e cu atât mai bună cu cât cercetătorii britanici susțin că medicaţia este eficiență şi contra noii variante, Omicron, informează AFP.

Medicamentul se numește Sotrovimab. Acesta s-a dovedit sigur şi eficient în reducerea riscurilor de spitalizare şi de deces la persoanele care prezintă o infecţie cu Covid-19 uşoară sau moderată. De asemenea, urmarea tratamentului oferă un risc redus de a dezvolta o formă gravă a maladiei, a precizat MHRA într-un comunicat.

Medicamentul tratează și Omicron

Dezvoltat în parteneriat cu laboratorul californian Vir Biotechnology, tratamentul pe bază de anticorpi monoclonali cu durată lungă de acţiune permite, graţie unei singure doze, reducerea riscului de spitalizare şi de deces cu 79% în cazul adulţilor cu risc ridicat care prezintă simptome, a transmis agenţia.

Vestea bună a cercetătorilor de la GSK este că tratamentul său experimental rămâne activ și „împotriva principalelor mutaţiilor ale noii variante Omicron”, potrivit datelor preclinice.

Britanicii au acreditat 2 medicamente anti-Covid

„Până în acest moment, Sotrovimab a demonstrat că rămâne activ contra tuturor variantelor preocupante şi de interes definite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)”, au mai precizat reprezentanții GSK.

Medicamentul a fost clasat la sfârşitul lunii iunie de Comisia Europeană printre cele mai promiţătoare cinci terapii împotriva Covid-19.

Sotrovimab este cel de-al doilea tratament împotriva coronavirusului aprobat în decurs de o lună în Regatul Unit. Primul a fost Molnupiravir. Este vorba de comprimate anti-Covid-19 produse de laboratorul american Merck. Acestea au fost autorizate la începutul lui noiembrie.