Meserii dispărute în negura vremii. Liftier și omul ceasornic, printre ele

Meserii dispărute în negura vremii. Liftier și omul ceasornic, printre ele
Vremurile se schimbă, iar ce era la modă acum 100 de ani astăzi este doar o amintire. De exemplu, există meserii care odată erau comune, iar acum sunt dispărute în negura timpului. Printre ele amintim liftier, dar și omul ceasornic.

Vremurile se schimbă, progresul tehnologic nu stă pe loc și profesiile vechi dispar, absorbite de acesta, reinventate sau înlocuite cu altele noi. Acum ni se par extrem de dificile, murdare sau umilitoare unele meserii, dar, cu zeci sau sute de ani în urmă, acestea erau un must în fiecare oraș sau localitate. Iată o listă de meserii dispărute. 

Dactilograf

Această profesie a dispărut în anii 1990, odată cu apariția computerelor și printerelor, care au înlocuit mașinile de scris. Dar cu 30 de ani în urmă, dactilografii (majoritatea femei) erau o prezență necesară în fiecare instituție. Ele dactilografiau zeci și chiar sute de foi pe zi, transcriind textul de mână. Iar dacă greșeau măcar o dată, trebuia să înlocuiască foaia.

Birjar

Astăzi, rolul de birjari moderni îl au taximetriștii care circulă deja cu mașini. Deși trăsurile cu cai au dispărut aproape în totalitate, în unele parcuri încă poți face o plimbare cu trăsura. Odată, însă, acesta era unicul mijloc de transport prin orașe – cu excepția mersului pe jos, desigur.

Telefonist 

Până la apariției legăturii telefonice directe,  apelurile erau direcționate prin intermediul unor tablouri telefonice. Ca și dactilografierea, aceasta era o profesie preponderent feminină și prestigioasă. Erau angajate fetele din „familii bune”, cu voce plăcută, sănătoase, cu temperament liniștit și suficient de înalte ca să poate ajunge la partea de sus a comutatorului.

Meserii dispărute. Liftier

Era o vreme în care lifturile aveau nevoie de cineva care să le opereze manual, se foloseau pârghii pentru ca acestea să meargă cât mai eficient posibil. Liftierii opreau ascensorul la etajul la care oamenii au nevoie și totodată aveau datoria de a face liftul să ajungă la parter fără probleme, ceea ce la început era dificil. Chiar și după apariția butoanelor, această meserie a mai existat un timp.

Lustragiu

Până în anii ’30 meseria de lustragiu era destul de populară. În intersecțiile importante, fiecare colț de stradă găzduia câte o persoană care se ocupa cu lustruirea pantofilor. Înarmați cu o lădiță ce conținea creme, cârpe din diverse materiale și eventual un scaun pentru clienți, lustragii aveau grijă ca pantofii să strălucească.

Omul-ceasornic

Această profesie era populară în perioada revoluției industriale din Marea Britanie și a existat până în anii ’70 ai secolului trecut. Oamenii-ceasornic îi trezeau pe alții dimineața, bătând cu un băț în fereastră. Cine îi trezea, însă, pe ei? Simplu – oamenii-ceasornic erau treji noaptea și dormeau ziua.

Foto: Facebook

Iurie Darie a fost îndrăgostit nebunește de colega de liceu, mama regizorului Ducu Darie

Recomandarile noastre