Iurie Darie a fost îndrăgostit nebunește de colega de liceu, mama regizorului Ducu Darie

Iurie Darie a fost îndrăgostit nebunește de colega de liceu, mama regizorului Ducu Darie
Despre chipeșul și talentatul actor Iurie Darie se vorbește la trecut. A plecat dintre noi bolnav, de nerecunoscut. După 7 ani, l-a urmat și fiul său, regizorul Ducu Darie. Ducu a fost rodul iubirii cu colega de liceu.

Iurie Darie a fost un bărbat chipeș, cu un zâmbet fermecător. Femeile erau disperate să îl întâlnească. Însă, actorul s-a căsătorit cu actriţa Consuela Roşu, cu care a fost coleg la Liceul Sava.

Iurie Darie, îndrăgostit nebunește de colega de liceu

Iurie Darie spunea că a fost iubit toată viața. Părinţii l-au iubit, femeile l-au adorat, a avut un fiu sclipitor, a jucat cu cei mai mari actori ai ţării. Actorul s-a căsătorit cu actriţa Consuela Roşu, cu care a fost coleg la Liceul Sava.

Rodul primei sale căsnicii, fericită şi armonioasă, cu actriţa Consuela Darie, a fost Ducu (Alexandru) Darie, născut în 1959. Acesta a moştenit farmecul și talentul părinţilor săi, ba chiar i-a depăşit.

Răpusă prematur de boală, frumoasa actriţă, cu limbă de moarte, l-a lăsat pe Iurie Darie în grija colegei şi prietenei lor, Anca Pandrea. Rămas văduv, Iura se îndrăgosteşte de aceasta şi rămân împreună până la sfârşit.

Au trecut opt ani de când actorul a plecat dintre noi (9 noiembrie 2012). Avea 83 de ani și era de nerecunosut. Avusese un accident vascular cerebral și chipul său frumos era schimonosit de suferință. Anca Pandrea a suferit mult, are fotografia soțului iubit în toată casa. Are acum 75 de ani și bolile au început să o sâcâie.

Iurie Darie a fost un bărbat chipeș, cu un zâmbet fermecător. Femeile erau disperate să îl întâlnească

Iurie Darie, între artă, teatru și film

Iurie Darie era foarte talentat la desen și a dat admitere la Arte, dar și la Tetru și Film. A fost admis la ambele facultăți, dar a ales scena. A jucat în filme de la 24 de ani. Totodată, s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini.

Într-o vreme făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii, în care istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte.

Iurie Darie a jucat în filme de aur ale cinematografiei româneşti, ne-a încântat inimile cu rolurile lui de veşnic îndrăgostit. Destinul l-a legat de multe ori de orașul Braşov. Aici a filmat „Dragoste la zero grade“ (1964), aici a prezentat primul Cerb de Aur. Şi tot la Braşov, a primit diploma de onoare şi medalia jubiliară la împlinirea a 40 de ani de la prima ediţie a festivalului.

Iurie Darie și Stela POpesu au prezentat prima ediție a Festivalului ”Cerbul de Aur”

Iurie Darie, originar din Basarabia

În acte, se numea Iurie Maximciuc (Darie era numele mamei) şi s-a născut în Basarabia. În copilărie, păştea vitele, împreună cu verii lui și se jucau „de-a Radio-România“.

În 1944, cînd tatăl său adoptiv a murit pe front, Iurie, împreună cu sora lui Raisa şi cu mama lui s-au refugiat în satul Cebza, lîngă Timişoara. În satul bănăţean, adolescentul avea să iasă pentru prima oară pe scenă, ca şcolar, în piesa „Nu vreau să mă însor“.Rolul lui era să stea într-un sac şi să fie ciomăgit.

Publicul s-a distrat, iar preotul i-a spus că are talent de actor. După doi ani, familia lui s-a mutat la Timişoara. Aici, liceanul a jucat în piesa de teatru „Iepuroii“, ca june prim, rol ce avea să i se potrivească de-a lungul întregii cariere.

Ducu Darie se împăcase cu gândul că tatăl lui s-a recăsătorit cu Anca Pandrea

Ducu Darie, răpus de ciroză

Iurie Darie a avut un băiat din prima căsnicie, regizorul Alexandru (Ducu) Darie, născut în 1959. Talentul fiului a trecut graniţele continentului, a pus în scenă piese de teatru în întreaga Europă, în Japonia şi America.

Din 2002, a fost directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti, iar în decembrie 2006 a fost ales preşedinte al Uniunii Teatrelor din Europa, organizaţie cu sediul la Paris. Din păcate, talentatul regizor Alexandru (Ducu) Darie a murit  la 60 de ani, în septembrie 2019, de ciroză.


Iurie Darie: ”Am fost foarte fericit”

Ion Lucian, umilit înainte de moarte. 70 de ani a fost pe scenă