Mici sârbești cu sos de ardei grași. Rețetă tradițională

Mici sârbești cu sos de ardei grași. Rețetă tradițională
Mici sârbești sunt aproape la fel ca mititeii noștri. Se fac pe grătar, din carne tocată, dar au și alte ingrediente. Sârbii îi mănâncă alături de un sos, din ardei copți și o vânătă.

Mici sârbești sau ćevapi este un fel de mâncare la grătar din carne tocată și sos de legume coapte (ajvar).

Mici sârbești cu sos de ardei grași. Rețeta

Mici sârbești sau ćevapi se găsesc în mod tradițional în țările din sud-estul Europei (Balcani). Este considerat un fel de mâncare națională în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Croația. Este des întâlnit în Muntenegru, Macedonia de Nord, Kosovo, Slovenia și Albania.

Ingrediente

Pentru ćevapi

  • 500 g carne tocată de porc cu 30% grăsime
  • 500 g carne tocată de vită
  • 1 albuș de ou
  • 2 lingurițe piper proaspăt măcinat
  • 1 linguriță piper cayenne
  • 6 căței de usturoi, pisați
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • sare după gust

Pentru sos ajvar

  • 3 ardei grași, roșii
  • 1 vânată mică
  • 5 căței de usturoi, pisați
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet
  • piper proaspăt măcinat
  • sare după gust

Pentru servire

  • ceapă albă, tocată
  • smântână
  • lipii/ pâine

Mod de preparare

  • Formați micii cu mâna și puneți pe un platou.
  • Într-un castron încăpător amestecă bine, cu mâna, toate ingredientele pentru ćevapi.
  • Frigeți micii afară pe grătar sau la grătarul aragazului, pentru aproximativ 15 minute.
  • Sosul ajvar
  • La focul aragazului, coaceți ardeii roșii și vânăta.
  • Curață cele 2 legume de coaja arsă și de semințe. Toacă-le mărunt.
  • Într-o tigaie puneți legumele tocate, usturoiul, uleiul și oțetul.
  • Lăsați la foc mic 30 de minute, amestecând ocazional.
  • Condimentează cu sare și piper și opreste focul. Pune sosul într-un castron.
  • Pentru servire, ćevapii se pun pe un platou, se toacă ceapă albă. Într-un castron puneți smântâna. Se încălzesc puțin lipiile înainte de a începe să mâncați. Sursa și foto: atlasculinar.ro

Cei mai gustoşi mici pot fi gătiţi acasă. Reţeta lui Radu Anton Roman

Ați încercat? Supă cu carne tocată. Rețetă deosebită