Mici sârbești sau ćevapi este un fel de mâncare la grătar din carne tocată și sos de legume coapte (ajvar).
Mici sârbești cu sos de ardei grași. Rețeta
Mici sârbești sau ćevapi se găsesc în mod tradițional în țările din sud-estul Europei (Balcani). Este considerat un fel de mâncare națională în Serbia, Bosnia și Herțegovina, Croația. Este des întâlnit în Muntenegru, Macedonia de Nord, Kosovo, Slovenia și Albania.
Ingrediente
Pentru ćevapi
- 500 g carne tocată de porc cu 30% grăsime
- 500 g carne tocată de vită
- 1 albuș de ou
- 2 lingurițe piper proaspăt măcinat
- 1 linguriță piper cayenne
- 6 căței de usturoi, pisați
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- sare după gust
Pentru sos ajvar
- 3 ardei grași, roșii
- 1 vânată mică
- 5 căței de usturoi, pisați
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 lingură oțet
- piper proaspăt măcinat
- sare după gust
Pentru servire
- ceapă albă, tocată
- smântână
- lipii/ pâine
Mod de preparare
- Formați micii cu mâna și puneți pe un platou.
- Într-un castron încăpător amestecă bine, cu mâna, toate ingredientele pentru ćevapi.
- Frigeți micii afară pe grătar sau la grătarul aragazului, pentru aproximativ 15 minute.
- Sosul ajvar
- La focul aragazului, coaceți ardeii roșii și vânăta.
- Curață cele 2 legume de coaja arsă și de semințe. Toacă-le mărunt.
- Într-o tigaie puneți legumele tocate, usturoiul, uleiul și oțetul.
- Lăsați la foc mic 30 de minute, amestecând ocazional.
- Condimentează cu sare și piper și opreste focul. Pune sosul într-un castron.
- Pentru servire, ćevapii se pun pe un platou, se toacă ceapă albă. Într-un castron puneți smântâna. Se încălzesc puțin lipiile înainte de a începe să mâncați. Sursa și foto: atlasculinar.ro
Cei mai gustoşi mici pot fi gătiţi acasă. Reţeta lui Radu Anton Roman
Ați încercat? Supă cu carne tocată. Rețetă deosebită
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook