Simona Ionescu / Redactor Șef

Micile distracții ale copiilor în comunism. Mihaela, Așchiuță și șotronul

Micile distracții ale copiilor în comunism. Mihaela, Așchiuță și șotronul
Fetițele aveau cel mult o păpușă ”Arădeanca”, iar băiețeii cei mai norocoși se puteau juca cu un camion ori o mașinuță din plastic. Se întâmpla acum 31 - 41 - 51 de ani, în comunism, când totul era cenușiu. În schimb, se jucau afară cât era ziulica de mare. Intrau în case când striga mama: ”Începe Mihaela!”.

Au trecut vremurile când copiii românilor iubeau bicicleta și jocurile în fața blocului. În comunism, supereroii erau fotbaliștii din Generația de Aur, Nadia Comăneci, Ilie Năstase. Azi, cei mici stau cu ochii în telefon ori la televizor, la desene animate de multe ori ciudate și violente.  Până acum 31 de ani jucau șotron, ”Baba oarba” sau se uitau la Așchiuță, păpușa năzdrăvană de la singura televiziune.

Toată veselia era afară, la joacă împreună cu alți copii. Se opreau toți când începeau desenele animate ”Prietena noastră, Mihaela”, cu zece minute înainte de Telejurnal

Micile distracții ale copiilor în comunism

În comunism puțini copii aveau o minge, o păpușă ori televizor. Majoritatea celor de la sate erau desculți și bucuria lor era să se urce în copaci, după cireșe, mere ori prune.

Săreau coarda, băteau mingea, se dădeau în leagăn. Programul celor mici începea cu Şotron, Elastic sau întreceri la căţărat în copac. Iar pe înserat, ”De-a v-aţi ascunselea”. Astea erau jocurile înainte de 1989. La sfârșit de săptămână, mulți părinți își duceau copiii în parc unde mai cânta o fanfară militară ori era spectacol la teatrul de păpuși.

Când Nadia Comăneci a luat primul 10 de istoria gimnasticii, fetițele erau pe bătătoarele pentru covoare și pe garduri. O imitau pe campioana noastră mergând pe bară. Făceau roata și încercau și șpagatul. Când Ilie Năstase ajunsese numărul 1 mondial, nu se mai găseau mingi de tenis sau rachete prin magazine. Aceștia erau supreroii din comunism, plus fotbaliștii din Generația de Aur.

Cele mai populare jocuri erau ”Baba oarba”, ”Șotron”, ”De-a v-ați ascunselea”, ”Lapte gros”, ”Țară, țară, vrem ostași”, ”Elasticul”, ”Castel”.

Mihaela, Așchiuță și șotronul, distracțiile preferate în comunism

Așchiuță, păpușa năzdrăvară era bucuria copiilor în comunism. După 1980 erau doar două ore de emisie la televizoarele alb-negru. Toată veselia era afară, la joacă împreună cu alți copii. Se opreau toți când începeau desenele animate ”Prietena noastră, Mihaela”, cu zece minute înainte de Telejurnal. Acolo nu mai era distracție, doar Nicolae Ceaușescu care avea ceva de spus despre mărețele sale realizări.

Mihaela era o fetiță descurcăreață, foarte îndrăgită de copii. ”Bălănel și Miaunel”, un cățel și o pisicuță,  descopereau lumea în acest desen animat din vremea comunismului. Serialul a fost difuzat între 1978 și 1983. Bucuria copiilor mai era duminica la prânz, când se difuza Gala desenului animat, emisiune tv realizată de Viorica Bucur.

Vedetă îndrăgită era Așchiuță care a rezistat până în 1990. Păpușa a fost mânuită de actorul Justin Grad, de la teatrul Țăndărică, iar partenera ei a fost Daniela Anencov. Justin Grad a murit, departe de țară, la aproape 95 de ani (2014). A fost unul dintre acei păpușari pentru care meseria a fost rațiunea lui de a fi. Imediat cum au început să ruleze desene animate japoneze, telenovelele și alte noutăți pentru copiii, Așchiuță nu a mai avut priză la public. Aventurile sale s-au încheiat.

Actrița Daniela Anencov căreia îi datorăm acest personaj mult iubit de copii, a continuat să realizeze emisiuni pentru copii până s-a pensionat.

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre