Simona Ionescu / Redactor Șef

Părinții pierd controlul. Copiii învață mai degrabă de la desene animate

Părinții pierd controlul. Copiii învață mai degrabă de la desene animate
Fiecare părinte se străduiește cât de mult poate să se ocupe de educația copilului său. Îi citește, îl învață lucruri, îi explică situații, fenomene și concepte. În mod paradoxal, oamenii de știință au descoperit că, de fapt, cei mici învață mult multe lucruri din altă parte, de pe ecrane.

Părinții pierd controlul, copiii învață mai degrabă de la desene animate decât de la ei. Psihologii au stabilit că în ziua de azi, copiii, fiind expuși frecvent la ele, spre deosebire de generațiile de acum zeci de ani, tind să înțeleagă mai ușor și să păstreze pentru o perioadă de timp mai lungă în memorie învățămintele împărtășite în desenele animate.

Ceea ce văd pe ecrane la personajele preferate desenate le rămâne mai mult timp și mai bine în minte în comparație cu învățăturile pe care li le dau părinții. Partea bună este că un personaj de desene animate ce transmite o lecție educativă sau morală poate contribui la accelerarea procesului de învățare și educare a copiilor. Există însă și reversul medaliei.

Părinții pierd controlul

„Desenele animate au un efect puternic în a modela și schimba comportamentul copiilor noștri la vârste mici. În acest context, conținutul desenelor animate devine extrem de important. Creierul unui copil mic este asemeni unui burete gata să absoarbă toate informațiile ce vin spre el.

Deși am putea crede că bebelușii s-au născut deja cu un bagaj genetic, experiențele timpurii și interacțiunea cu mediul sunt aspectele ce contribuie definitoriu la modul în care copilul va percepe lumea. Creierul unui copil de 3 ani este de trei ori mai activ decât creierul unui adult, absorbind informația cu viteza exponențială.

Copiii sunt foarte atrași de conținutul desenelor animate, mai mult decât de învățarea prin interacțiunea umană. Așadar, privitul la desene animate devine un mod de „a învăța despre cum să se poarte” de la personajele preferate, despre cum ar putea socializa, comunica, rezolva diverse tipuri de probleme și despre felul în care să acționeze în lume, la modul general”, susține psihoterapeutul Sînziana Burcea, conform News.yam.md.

Copiii învață mai degrabă de la desene animate

Ideea e simplă. Pentru a se dezvolta sănătos, copiii mici nu au nevoie de atenție specială și nici de jucării scumpe. „Ci mai degrabă de iubire, o grijă continuă și noi experiențe de viață. Comunicarea constantă, cântatul, joaca împreună și cititul sunt cărămizi importante ce pun bazele dezvoltării creierului lor.

În acest sens este nevoie, ca părinți, să depunem un efort suplimentar și constant pentru a ne putea păstra în topul preferințelor copiilor noștri. Este dificil să concurăm cu personajele preferate din desene animate.

Devine evident că există o mare diferență între modul de a gândi al copiilor ce au acces la programe socio-educaționale față de cei expuși constant emisiunilor de divertisment cu conținut violent. Astfel, primii citesc mai mult, își propun țeluri înalte, formându-și adevărate valori și fiind mult mai creativi. În munca mea cu adolescenți și adulți, obișnuiesc să îi întreb care era personajul preferat din desenele animate, din trecut.

Răspunsul la această întrebare îi pune pe gânduri pe mulți dintre ei. Realizând impactul puternic (emoțional și comportamental) al personajului preferat asupra vieții lor, în prezent. Este uimitore această influență. Ce capătă semnificație atunci când realizezi că ai ales să te identifici cu un anumit erou pozitiv sau negativ. În funcție de modul în care erai perceput de ceilalți sau felul în care percepeai lumea înconjurătoare”, a mai declarat psihoterapeutul pentru sursa citată.

Sursa foto: Pixabay

Înghețată sau gelato. Două ispite dulci pe timp de caniculă. Care desert e mai sănătos

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre