Înghețată sau gelato. Două ispite dulci pe timp de caniculă. Care desert e mai sănătos

Înghețată sau gelato. Două ispite dulci pe timp de caniculă. Care desert e mai sănătos
Indiferent ce alegeți, pe vremea caniculară înghețata sau gelato rămân o binefacere. Ca să le preparați însă, trebuie să cunoașteți diferențele.

Înghețata rămâne desertul preferat al românilor când temperaturile o iau razna. Însă nimeni nu refuză nici o porție de gelato. Între cele două există diferențe remarcabile.

Înghețată sau gelato. Două ispite dulci pe timp de caniculă. Care desert e mai sănătos

Preferata românilor pe timp de vară rămâne fără nici un fel de discuție, înghețata. Dar mulți sunt cei care o confundă cu gelato. Nu faceți această greșeală, pentru că între cele două există mari diferențe, chiar dacă în vitrină pare că sunt identice.

Cum se prepară? La gelato, de exemplu, temperatura de amestecare este mai mică decât în cazul înghețatei, ceea ce duce la o consistență mai densă. Specialiștii spun că înghețata conține 50% aer, iar gelato doar 25-30% aer.

Gelato este mult mai aromat

Foarte importantă este și temperatura la care cele două sunt menținute. Înghețata se servește, de regulă, la o temperatură de minus 18 grade Celsius. Gelato, în schimb, se consumă la minus 12-13 grade Celsius. Astfel, gelato-ul va avea o textură mult mai mătăsoasă.

La capitolul arome, gelato este pe primul loc, în compoziția acestuia găsindu-se multe arome naturale. Nu în ultimul rând, înghețata are un conținut mai mare de grăsimi, dar ambele conțin mult zahăr.  Chiar și așa, gelato are mult mai puțin zahăr și astfel devine prietenul siluete, iar în rețeta nu sunt introduse de obicei, ouă sau smântână.

Istoria celor două preparate

Nimeni nu a putut să spună până acum cine a fost care a descoperit înghețata, dar pentru prima dată s-a vorbit despre acest desert în China antică. La început, se pare că era un amestec de lapte de bivol, făină și gheață, iar ulterior au fost incluse fructe sau miere. Înghețata a devenit un desert cunoscut abia în secolul al XIX-lea, când tehnica a permis producătorilor să o distribuie în cantități mari. Cât privește gelato, a fost făcut pentru prima dată în Italia.

Sursă foto: suntmamica.ro

 

Recomandarile noastre