Mihaela Bilic, despre cel mai mare inamic al siluetei. Nu e zahărul!

Mihaela Bilic, despre cel mai mare inamic al siluetei. Nu e zahărul!
Nu zahărul este vinovat de excesul de greutate al copiilor, spune celebrul nutriționist Mihaela Bilic. Studiile recente arată că, de fapt, proteinele au un impact mai mare în acest caz. La ce să fim atenți.

Mihaela Bilic explică, într-o postare pe Instagram care este cel mai mare inamic al siluetei. Până acum, s-a crezut că zahărul este vinovat pentru excesul de greutate în cazul copiilor. Însă, nu este chiar așa.

Mihaela Bilic, despre cel mai mare inamic al siluetei

Mihaela Bilic explică, într-o postare pe Instagram care este cel mai mare inamic al siluetei. ”Prea multe proteine la vârsta de 4 ani. Kilograme în plus la 7 ani. Dacă până acum dădeam vina pe zahăr și grăsimi, studiile recente arată că prea multă carne duce la obezitate.

International Journal of Obesity a publicat un studiu portughez făcut pe 2000 de copii în cadrul proiectului Generația XXI. Cercetătorii au constatat ca un consum excesiv de proteine (de 2-3 ori doza zilnică) la vârsta de 4 ani se traduce printr-un IMC (Indice Masă Corporală) crescut după câțiva ani.

Nevoile organismului sunt de 1 g proteine /kilogram corp/zi, însă în țările dezvoltate se consumă mult mai mult. ”Mâncăm chiar și de 3 ori pe zi carne, când ar trebui să mâncăm de 3 ori pe săptămână. Și nu doar carnea e vinovată, ci și consumul în exces de mezeluri și semipreparate, ouă brânzeturi sau chiar proteine de origine vegetală”, spune Mihaela Bilic.

Singura soluție pentru controlul siluetei este diminuarea consumului global de mâncare. Adică mai puține proteine, mai puțin zahăr, mai puține grăsimi. ”Chiar dacă pare ciudat, e mai sănătos să fii flămînd decât îndopat cu carne/proteine!”, a scris Mihaela Bilic, pe Instagram.

Mihaela Bilic: „Avem nevoie să ştim când ne este foame”

Mihaela Bilic explică ce înseamnă un stil de viaţă sănătos și de ce emoţiile şi trăirile ne influenţează apetitul.

„Un stil de viaţă sănătos înseamnă nu doar alimentaţie. Înseamnă că îţi foloseşti corpul, de la emoţii până la mişcare, aşa cum a fost el construit. Suntem animale sociale şi avem nevoie de cei din jur ca să ne echilibrăm şi să ne desăvârşim, deci nu trebuie să trăim izolaţi.

Apoi, trebuie să ne mişcăm şi să ne folosim muşchii, să punem inima să pompeze. Mişcarea nu neapărat slăbeşte, ci ne asigură acest echilibru psihic. Nu în ultimul rând, să avem grijă să ne cunoaştem emoţiile şi să avem curajul să le lăsăm să se manifeste. Să trăim prin intermediul lor, pentru că altfel emoţiile inhibate şi nevalidate se revarsă în mâncare.

Mâncarea este doar unul dintre elementele unui stil de viaţă sănătos. Când vine vorba despre alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, aici lucrurile sunt şi mai simple, trebuie să mâncăm puţin din toate. Ideal este să avem în fiecare zi măcar 15 alimente diferite pe care să le consumăm, dar cantitatea să fie moderată spre mică. Deci paradoxul este că să mâncăm cât mai puţin cantitativ şi mai diversificat este mai sănătos”, a spus celebrul nutriționist Mihaela Bilic.