Simona Ionescu / Redactor Șef

De ce mâncăm dulce, de ce mâncăm sărat. Ne spune dr. Mihaela Bilic

De ce mâncăm dulce, de ce mâncăm sărat. Ne spune dr. Mihaela Bilic
Mihaela Bilic este foarte activă pe Internet. Ne spune despre ce este bine să mâncăm și cum să avem grijă de corpul nostru. De ce mâncăm dulce, de ce mâncăm sărat.

Mihaela Bilic este foarte urmărită pe rețelele de socializare unde vorbește despre un stil de viață sănătos. Sarea și zahărul sunt subiecte interesante pentru internauți. Cât de mult contează acestea pentru sănătatea noastră.

De ce mâncăm dulce, de ce mâncăm sărat. Ne spune dr. Mihaela Bilic

Mihaela Bilic este unul dintre nutriționiștii foarte urmăriți pe Internet. Vine cu informații utile pentru viața de zi cu zi. Unul dintre subiectele cele mai comentate a fost cel despre sare și zahăr. Cât e bine să consumăm?

„Vi s-a întâmplat vreodată să simţiţi nevoia să mâncaţi ceva sărat după ce aţi consumat un produs dulce? Nu sunteţi singurii. Această succesiune e nu doar firească, ci ea se poate repeta la nesfârşit, reciproca e la fel de valabilă: după ceva sărat, merge tare bine ceva dulce!

De unde vine această nevoie, ce mecanisme digestive sau metabolice o declanşează, de ce organismul nostru cere acest contrast, această succesiune? Răspunsul o să vă amuze şi e mai puţin ştiinţific decât v-aţi aştepta. Ei bine, fiecare din cele 2 gusturi sunt cerute de zone diferite din corpul nostru şi satisfac nevoi diferite. Nu mai trebuie demonstrat, dulcele place creierului, ne anesteziază, ne linişteşte, ne dă o stare de bine”, a explicat Mihaela Bulic.

Zahărul este un moft

”Corpul nu are nevoie de dulce, mai mult chiar, nu ştie să ceară dulce. Zahărul este un moft, ceva adresat excusiv plăcerii şi nu ne hrăneşte, are doar calorii goale. Care este ingredientul fără de care n-am putea trăi, de care depinde viaţa şi sănătatea noastră? Ei bine, sarea. Sau mai bine spus apa şi sarea, obligatoriu împreună. Fără sare, apa nu poate fi menţinută în celule, ca urmare ne-am deshidrata şi am muri, deci corpul are grijă să ceară sare, ştie să facă asta. Nu degeaba sarea în bucate este binevenită, fară sare nimic nu are gust.

Corpul cere sare, iar capul cere zahăr, ca şi cum am avea 2 fiinţe în interiorul nostru care cer să fie satisfăcute. Nu e nimic mai firesc decât un mic desert la finalul unei mese, o arată tradiţiile culinare din lumea întreagă.

E normal ca după ce ne hrănim corpul, să-i dăm şi creierului un mic premiu de liniştire, ca să fie cuminte şi ascultător. Când apar problemele? Când capul nostru o ia razna şi cere mereu recompense, iar şi iar. Nu pentru că aşa i s-a năzărit, ci pentru că zahărul (dar şi pâinea şi făinoasele) sunt cel mai eficient anestezic pentru tristeţe, anxietate, nemulţumire, energie negativă, stres, oboseală. Creierul caută confortul şi starea de bine, corpul caută supravieţuirea iar noi ne trezim captivi în cercul dulce-sărat şi iar dulce care trebuie compensat cu sărat.“ Sursa: Mihaela Bilic


Ce să evitați când mergeți la cumpărături. Recomandări de la Mihaela Bilic

Medicul Mihaela Bilic: Pepenele îngrașă și afectează ficatul dacă mâncăm mult

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre