Tocmai fiindcă pepenele roșu este atât de gustos, avem tendința să exagerăm cu cantitatea. Unii chiar îl înlocuiesc cu apa. Dar este o mare greșeală, spune Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist.
Pepenele îngrașă și afectează ficatul dacă mâncăm mult
Pepenele roșu este delicios, iar românii abia așteaptă să apară cei de la Dăbuleni, dulci și zemoși.
O felie zemoasă de pepene, rece și răcoritoare, face minuni în zilele și nopțile caniculare.
Însă prea mult pepene roșu este un șoc pentru ficat! Are o cantitate uriașă de fructoză și se află în topul fructelor care îngrașă cel mai mult, spune Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, citată de doctorulzilei.ro.
Problema cu pepenele roșu este cantitatea. Întrucât fructoza nu crește glicemia, însă îngrașă foarte mult și periclitează ficatul. Pepenele se ”bate” pe locul 1 în topul fructelor care îngrașă cel mai mult cu strugurii și cireșele, atenționează nutriționistul Mihaela Bilic.
Care este de fapt problema cu fructoza? Glucoza poate fi combătută cu sport, de exemplu. Ai mâncat, mergi pe jos sau alergi și dai jos caloriile. Le-ai consumat. Partea proastă la fructoză este că ea nu se duce în sânge, precum glucoza, ci se duce la ficat, supunându-l la o muncă titanică, în cazul în care am exagerat cu cantitatea. Merge direct pe abdomen și face colăcei.
Pepenele roșu și galben, beneficii
Este un fruct cu conținut mare de apă (peste 90%), care purifică organismul de toxine și îmbunătățește activitatea rinichilor. Elimină excesul de sare din toate părțile corpului, curăță intestinele și vasele de sânge de depuneri de grăsime, stabilizează pH-ului sângelui și ajută la normalizarea microflorei intestinale, spun nutriționiștii.
Există mai multe tipuri de pepene galben, unul dintre cele mai populare fiind pepenele cantalup, cu miezul dulce și aromat. La fel ca cel roșu, conține o cantitate mare de apă, însă ceva mai multe zaharuri. Pepenele galben este bogat în vitamina A, un antioxidant natural esențial pentru sănătatea ochilor și pielii, dar și beta-caroten, luteină, zea-xantină și crypto-xantină. Acești antioxidanți protejează celulele de radicalii liberi și țin departe cancerul, susțin nutriționiștii.
Foarte important: pepenele galben conține și o cantitate însemnată de potasiu, un component important al celulelor și fluidelor organismului, care controlează ritmul cardiac și presiunea sangvină. Alimentele bogate în potasiu ne protejează împotriva accidentelor vasculare și a bolilor cardiace coronariene.
Coaja striată a pepenelui galben poate ascunde bacterii și microorganisme, de aceea înainte de consum trebuie spălat bine, sub jet de apă rece. Cu o aromă răcoritoare, se poate consuma ca atare, de la frigider, în smoothie-uri și sucuri, salate de fructe sau chiar deserturi raw vegane.
Pepene galben sau pepene roşu?
Din punctul de vedere al sănătăţii şi nutriţional, pepenele galben este mai recomandat decât cel roşu, spun nutriționiștii. Asta deoarece conţine: – 7.7% mai multe proteine/100 g decât cel roşu, – 20% mai mult magneziu/100 g, – 28.57% mai mult calciu/100 g, 2.25X mai multe fibre/100 g, – 44.35% mai puţină fructoză/ 100 g.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook