De ce se ține post negru în Vinerea Mare. Explicație științifică de la dr. Mihaela Bilic

De ce se ține post negru în Vinerea Mare. Explicație științifică de la dr. Mihaela Bilic
Ortodocșii practicanți au ținut post tot Postul Mare, iar în Vinerea Mare,  conform tradiției religioase ține post negru. Expertul în boli metabolice și nutriție, Mihaela Bilic, a explicat care sunt beneficiile și riscurile acestui tip de post.

Iată de ce se ține post negru în Vinerea Mare. Există beneficii fabuloase pentru organism. iar nutriționiștii explică faptul că ideal ar fi să renunțăm complet la mâncare o zi pe lună. Dr. Mihaela Bilic oferă explicația științifică.

„În funcție de puterea noastră și de voința de a ne abține de la mâncare ar fi bine să facem o pauză completă de la mâncare măcar o dată pe lună. Pentru că beneficiile pe care le are organismul din această oprire a alimentației sunt spectaculoase.  75% din energia noastră vitală este cheltuită pentru digestie și metabolism și dacă vrem să ajutăm organismul și ficatul în special, e bine să îi dăm o pauză.

Și cea mai bună pauză nu este să mâncăm alimente de origine vegetală, ci să nu mâncăm. Pentru că fără hidratare corectă organismul este pus într-un impas, nu poate elimina toxinele, însă mâncarea nu este obligatorie”, a explicat dr. Mihaela Bilic la Antena3.

De ce se ține post negru în Vinerea Mare

Oamenii pot rezista fără mâncare chiar 40 de zile. De aici deducem că durata postului este interesant calculată în funcție de capacitatea organismului de a rezista fără alimente. Fără apă însă, nu putem rezista mai mult de câteva zile.

Postul negru este, astfel „o pauză binevenită și, în momentul în care organismului îi punem acest stop de la digestie și metabolism, culmea este că el procedează la fel de detox interior, astfel încât reconfigurează sinteza de enzime, de celule noi, este o curățenie care se întâmplă acolo. Mai ales celulele din intestin, ele aproape că se schimbă în fiecare zi și efectiv a le lăsa timp de 24 de ore, contribuie la o curățenie profundă”, a mai explicat Mihaela Bilic.

Riscurile postului negru. Se poate bea ceai și cafea?

Multe persoane care obișnuiesc să țină post negru, consumă totuși, pe lângă apă, și cafea sau ceai. Nutriționistul explică de ce aceste lichide pot fi consumate fără probleme. „Ceaiul și cafeaua sunt doar niște lichide care nu intervin și nu strică cu nimic dorința de a ține post. De ce? Cafeaua are acel gust amărui și mai stimulează puțin contracția vezicii biliare”, a mai arătat dr. Mihaela Bilic.

Unii ar putea susține că e riscant să te înfometezi o zi întreagă. Însă nutriționistul explică de ce, în realitatea, riscurile sunt inexistente.

„Categoric, nu există niciun fel de risc. Și trebuie să explicăm persoanelor care au impresia că nivelul glicemiei este direct răspunzător de aportul de alimente, nivelul glicemiei este ținut de către ficat, deci noi indiferent că ținem post negru, sau că mâncăm proteine și grăsimi care nu au niciun strop de glucoză, rolul ficatului este de a menține glicemia și atunci nu depinde nici de voința noastră și nici de alimentație.

Deci nu vă lăsați păcăliți pentru că mintea noastră este extrem de parșivă și ea are ca obiectiv să ne determine să mâncăm. (…) Lăsați organismul. Dați-i acest răgaz de 24 de ore. O să fiți surprinși că nu e doar un exercițiu de voință, dar chiar beneficiile pe care le simțiți a doua zi sunt chiar bune. Nu doar în legătură cu postul religios, ci să ne propunem această zi de lipsă a mâncării, ca un obicei frecvent”, a mai spus Mihaela Bilic.

Sursa foto: Facebook, Pixabay

Succes. În fiecare minut un om e vaccinat la Centrul de vaccinare Drive-Thru din Capitală